NEOBIČNA LOKACIJA

Otkriveno drevno groblje na kojem počivaju bića kakva nitko do sad nije vidio

Stručnjaci su ispitivali dugačke prolaze Mamutove špilje u sklopu Inventara paleontoloških izvora

Ilustracija

 Zhao Fei/Xinhua News/Profimedia

Dvije nove vrste morskih pasa koje su živjele prije 325 milijuna godina otkrivene su u Nacionalnom parku Mammoth Cave u Kentuckyju i sjevernoj Alabami. Dvije nove vrste identificirane su kao Troglocladodus trimblei i Glikmanius careforum. Obojica su ctenacanths, drevni rođaci modernih morskih pasa.

Budući da fosilni primjerci u Mamutovoj špilji nisu izloženi vanjskim utjecajima, bolje su očuvani i zadržali su više detalja od fosila pronađenih na površini.

Smatra se da je T. trimblei bio dugačak između tri i tri i pol metra, a jednako toliko narastao bi i G. careforum. Imao je snažan ugriz, koji mu je omogućio da jede druge morske pse, kao i koštunjače i ortokonuse (drevne rođake lignji). Hodnett je rekao da su ovi grabežljivci kružili naokolo, vjerojatno se ponašajući slično onome što vidimo kod sivih morskih pasa.

Stručnjaci su ispitivali dugačke prolaze Mamutove špilje u sklopu Inventara paleontoloških izvora, istraživanja fosilnih zapisa u raznim nacionalnim parkovima SAD-a.

- Ispostavilo se da su u tim prolazima desetci fosiliziranih morskih pasa - rekao je za Live Science paleontolog John-Paul Hodnett.

T. trimblei je identificiran kao novi rod i vrsta, u čemu su pomogli zubi pronađenih životinja. Oni su otkrili da se radi o nekome novome. No ostaci druge životinje nisu prvi takvi nađeni, jer su neki otkriveni u Alabami. No, tek dio, tako da je potrebno dovršiti vađenje fosila s ovog lokaliteta kako bi se detaljno ispitali ostaci i otkrilo puno više od onoga što se sad zna. To još uvijek nije obavljeno jer se dio čeljusti i škrga nalaze u prolazu koji je jako uzak, a procijenjeno je da su oni jako krhki, tako da će tek trebati pronaći način da se sigurno izvuku.

Odakle toliko bogatstvo nalaza u ovoj pećini? Smatra se da je ona bila drevni morski put koji je u to vrijeme povezivao Sjevernu Ameriku, Europu i sjevernu Afriku. Ovaj morski put je nestao kada se Afrika sudarila sa Sjevernom Amerikom i Europom tijekom formiranja Pangee.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:41