KRITIČNO UGROŽENI

Ovom malenom stvoru prijeti izumiranje, stručnjaci na nogama: ‘Ovo se mora zaustaviti, ima iznimnu ljekovitu moć!‘

Novija međunarodna studija otkrila je da ih je manje od tisuću ostalo u divljini

Aksolotl

 Stephen Dalton/Nature Picture Library/Profimedia/Stephen Dalton/nature Picture Library/profimedia

Više nije vijest da je neka životinja na rubu izumiranja, nažalost. No, itekako je vijest kad se ljudi udruže kako bi zaustavili ono što se čini neminovnim. Upravo to se dogodilo u Meksiku, gdje se stručnjaci s njihovog državnog sveučilišta bore za očuvanje aksolotla, ugrožene vrste daždevnjaka nalik ribi.

Kampanja pod nazivom Adoptaxolotl odvija se po obrascu koji je prilično uobičajen u svijetu kada se radi o ugroženim životinjama: može se virtualno usvojiti neku od ovih životinja i to u zamjenu za 32 eura. Kad se nekog na ovaj način ‘udomi‘, na mail ‘vlasnik‘ redovito dobiva izvještaje o zdravstvenom stanju svojeg aksolotla. U ponudi je i virtualna večera za jedno od stvorenja, koja su relativno popularni kućni ljubimci u SAD-u, piše Guardian.

Nisu se stručnjaci bez razloga zabrinuli. Podaci su vrlo jasni: u glavnom staništu meksičkih aksolotla gustoća populacije pala je za 99,5 posto u manje od dva desetljeća.

Prošlogodišnja kampanja Adoptaxolotl prikupila je nešto više od 24 tisuće eura, koji su potrošeni na eksperimentalni program uzgoja u zatočeništvu te za obnovu njihovih staništa u drevnim astečkim kanalima Xochimilca, južnog okruga Mexico Cityja.

Unatoč nedavnom porastu popularnosti ovog stvorenja, gotovo svih 18 vrsta aksolotla u Meksiku i dalje su kritično ugrožene. Prijeti im sve veće zagađenje vode, smrtonosna gljiva chytrid i kalifornijska pastrva koja nije autohtona.

Dok su znanstvenici nekoć mogli pronaći prosječno šest tisuća aksolotla po kvadratnom kilometru, sada ih je samo 36. Ako to ne zvuči dovoljno problematično, evo još gore informacije - novija međunarodna studija otkrila je da je manje od tisuću meksičkih aksolotla ostalo u divljini.

Aksolotli su postali ikona u Meksiku zbog svog jedinstvenog, simpatičnog izgleda i neobične sposobnosti ponovnog rasta udova. Znanstvenici u laboratorijima diljem svijeta misle da bi ova ljekovita moć mogla sadržavati tajnu popravka tkiva, pa čak i oporavka od raka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:53