MADE IN

Počinje serija predavanja Morska dobra, koja se bavi morem, primorjem i podmorjem

Kroz seminare, rezidencije i izložbe projekt istražuje različite aspekte prirodnih

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix

Projekt i serija predavanja Morska dobra, kojima u okviru MADE IN – Platforme za suvremeni obrt i dizajn započinje dijalog između stručnjaka iz područja umjetnosti, dizajna, znanosti, muzeologije i obrtništva, predstavljen je u utorak u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Kroz seminare, rezidencije i izložbe projekt istražuje različite aspekte prirodnih, dostupnih resursa vezanih za more, primorje i podmorje, te postavlja pitanja održivosti njihove eksploatacije u lokalnom kontekstu.

Jedan od tri hrvatska partnera u tom međunarodnom projektu je i Muzej za umjetnost i obrt koji će sudjelovati u mapiranju različitih obrtnika, odnosno nositelja znanja o lokalnoj kulturi, prostoru, materijalima, resursima u Hrvatskoj.

"Naš projekt fokusira se na područje mora, primorja, podmorja, želimo prikupiti što više informacija i povezati što više stručnjaka različitih područja, znanstvenika, obrtnika, dizajnera, sve one koji čuvaju specifična znanja vezana uz lokalitete i potaknuti ih da međusobno surađuju u svrhu suživota resursima", rekla je Koraljka Vlajo iz MUO.

Među ostalim, istraživat će se sve što je povezano s temom, od umijeća izgradnje suhozida, pitanja održivosti koralja, utjecaju plovidbe tankera.

"Cilj je povezati sva ta pojedinačna znanja s ciljem dolaska do novih rješenja u odnosu prema okolini koji nije eskploatacijski", istaknula je.

Maja Kolar rekla je da je platforma potaknuta promišljanjem dizajna u današanje vrijeme, povezivanja obrtništva, tradicijskog nasljeđa i suvremene dizajnerske prakse.

"Spajamo umjetnike, dizajnere, znanstvenike i proizvođače koji će kroz rezidencijalne boravke realizirati nove umjetničke radove, a suradnja će biti interdisciplinarna", najavila je.

Projekt MADE IN: Crafts – Design Narratives provodio se od 2018. do 2021. pod koordinacijom Muzeja za umjetnost i obrt, a od ove godine nastavlja se kao Made in platforma za suvremeni obrt i dizajn u čijem radu sudjeluje 10 partnera iz 6 europskih zemalja. Partneri na projektu iz Hrvatske su Oaza i Drugo more.

Projekt polazi od teze da je dizajn kao profesija, kroz proizvodnju konzumerističkog artificijelnog okoliša, pridonio krizi današnjice manifestiranoj u klimatskim i raznim drugim društvenim promjenama, a provodit će se tijekom 2024. i 2025. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:24