TEŠKA TEMA

Povodom spašavanja krave Šarave, osječke Pobjede objavile zanimljiv tekst

Krava Sarava i svinje, foto: Farmica

Osječka udruga Pobjede objavila je, povodom dolaska krave Šarave u njima prijateljsko sklonište Farmica, tekst kojeg prenosimo.

- Kratko nakon svog prvog rođendana, krava modernog vremena biva sputana i nasilno oplođena. I to je početak njezinog kratkog i žalosnog životnog ciklusa – trudnoća, gubitak (djeteta) i laktacija.

Umjetna oplodnja može biti bolna i traumatična i nerijetko ju neiskusni farmeri vježbaju na živim životinjama, pri čemu su ozlijede neizbježne.

Nakon 9-mjesečne trudnoće, krava rađa i obično u roku nekoliko dana ili čak sati, njezino tele se odvodi. Odvajanje je bolno i emotivno iskustvo kako za tele, tako i za majku. Ona danima tužno nariče, dozivajući svoje izgubljeno tele. I tome kada jednom svjedočiš, ne možeš to zaboraviti. Ženska telad nadopunjuje krdo za mužnju, muška telad smatra se beskorisnim nusproduktom i obično se prodaje kao jeftino meso (teletina i junetina) ili se ubije na licu mjesta na farmi.

Krava se oplođuje ponovno dok je još u laktaciji, što znači da se najmanje 7 mjeseci godišnje muze dok je trudna. Selektivni uzgoj i intenzivne stočarske metode koriste se kako bi se prosječna proizvodnja mlijeka povećala s 10 litara dnevno u 1970-ima na 22 litre dnevno u 2019-oj.

Ogroman trag koji to ostavlja na kravinom tijelu neodrživ je i vodi do potpunog fizičkog sloma. U svakom trenutku, trećina krava uzgajanih radi mlijeka ima mastitis, bolnu upalu vimena. Slabost je učestala i trajno oštećenje živca uslijed problematičnog poroda može utjecati na njezinu sposobnost da kontrolira stražnje noge. Da bi spriječili da se noge rašire u špagu, farmeri im ponekad povezuju stražnje noge.

Na kraju svog kratkog perioda produktivnosti, krava može patiti od neplodnosti, mastitisa, fizičke slabosti ili samo slabo proizvoditi mlijeko. Tada biva zaklana za proizvodnju niskokvalitetnih goveđih prerađevina, poput pita, burgera, juha i hrane za bebe.

Većinom se u industriji to događa kada su u dobi od oko 6 godina, što je tek djelić njihovog prirodnog životnog vijeka od 20 godina. Krave uzgajane radi mlijeka vjerojatno najteže rade od svih životinja uzgajanih na farmama. Tako tvrdi John Webster, umirovljeni počasni profesor stočarstva na Sveučilištu Bristol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:29