PRAVO ODUŠEVLJENJE

Rijedak gost svratio na hranilište: ‘Nije obilježen, ne znamo odakle dolazi‘

U našoj su zemlji izumrli, a ni u Europi nema mnogo ovih ptica, tako da se provode posebni programu zaštite
 Beli Visitor Centre and Rescue Centre for Griffon Vultures

Beli Visitor Centre and Rescue Centre for Griffon Vultures, organizacija koja se bavi spašavanjem supova i radi na Cresu, objavila je odličnu vijest. Na hranilištu koje se nalazi na tom otoku vidjeli su - supa starješinu. Kod nas je ta vrsta izumrla, a u Europi ih je jako malo, tako da je zanimljivo što je svratio do naše zemlje.

- Pregledavajući brojne fotografije i video zapise s našeg hranilišta u potrazi za supovima koji su označeni plastičnim prstenovima ili krilnim markerima, u kadru se pojavilo iznenađenje!

Naše hranilište u lipnju posjetio je najveći europski sup, moćni sup starješina (Aegypius monachus), vrsta strvinara koja je kod nas izumrla, a nekoć se gnijezdio na otoku Sv. Grguru. Za razliku od bjeloglavih supova koji koriste litice, ova vrsta gradi gnijezdo najčešće na vrhu krošnje starog drveća - napisali su.

Pojasnili su kako se već godinama u Bugarskoj provode mjere na tome da se ova vrsta ponovno nastani na tom području i to dovođenjem supova iz Španjolske. Zbog toga, kaži, s vremena na vrijeme pokoji „bugarski“ sup starješina u svojim lutanjima posjeti i kvarnersku koloniju bjeloglavih supova. Najčešće takve ptice nose GPS odašiljače, a kolege koje ih prate redovno zaposlenike Belog obavijeste da se nalaze na području naše zemlje, kako bi obratili pažnju.

- No za razliku od prošlih viđenja, ovaj sup starješina nije obilježen, pa ne znamo od kuda nam stiže. Vrlo vjerojatno se radi o istoj ptici koju su 20. svibnja zabilježile kamere na hranilištu za supove u talijanskom rezervatu Lago di Cornino, nedaleko Udina, a zatim i mi 13. lipnja na Cresu.

Osim evidentiranog viđenja u lipnju, 11. srpnja ponovno smo zamijetili supa starješinu, ovaj puta na Plavniku, kako sjedi na stablu, iznad litica na kojima se gnijezde supovi!

Izuzetno nas veseli što je ova jedinka posjetila hranilište na Cresu te se nadamo da će ovakvih posjeta biti sve više te da ćemo s vremenom moći sve češće opažati starješinu u letu iznad Kvarnera, a možda i jednog dana u budućnosti ponovno posvjedočiti i ponovnom gniježđenju - dodaju iz centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:07