VAŽAN DAN

Sretan vam Međunarodni dan zaštite močvarnih staništa! Evo zašto su ona važna...

U prošlom stoljeću ova mjesta su se smatrala nepotrebnima, nečistima i potencijalnim izvorom raznih bolesti

Ilustracija

 Tara Sedgwick/Alamy/Alamy/Profimedia

Svake godine drugi dan veljače obilježava se kao Međunarodni dan zaštite močvarnih staništa. Riječ je o vlažnim područjima koja danas čine šest posto Zemljine površine, a podržavaju oko 40 posto biljnih i životinjskih vrsta kopnenih ekosustava. U prošlom stoljeću ova mjesta su se smatrala nepotrebnima, nečistima i potencijalnim izvorom raznih bolesti, a takav stav prema močvarama doveo je do uništavanja istih, ugrožavajući raznolikost života koji tamo obitava. Na svu sreću, takvi su se stavovi promijenili u trenutku kada je shvaćeno koliko su nam močvarna staništa važna.

Aquarium Pula objavio je kako i ove godine sudjeluju u podizanju svijesti javnosti o važnosti močvarnih područja i aktivno se bave edukacijom i zaštitom močvarnih vrsta. Izložba “Slatkovodna staništa Europe” u Aquariumu Pula prikazuje niz zavičajnih, ali i stranih vrsta životinja koje svojom prisutnošću ugrožavaju ravnotežu močvarnih staništa. Kroz projekt “Unapređenje oporavilišta za divlje životinje”, Aquarium Pula ujedno oporavlja I vraća u prirodu jedinke barske kornjače (Emys orbicularis), jednog od najznačajnijih te najugroženijih gmazova močvarnih područja, objavili su na društvenim mrežama.

Ovaj se dan diljem svijeta obilježava se od 1971. godine, kad je donesena Ramsarska konvencija. Ime je dobila prema iranskom gradu u kojem je potpisana, a do toga je došlo nakon što je 116 zemalja svijeta, među kojima i naša zemlja, odlučilo nešto poduzeti kako bi zaustavile devastaciju močvara. Jedno od najvećih dostignuća ove konvencije je njen popis močvara koje imaju status međunarodne važnosti. U našoj zemlji su na Ramsarskom popisu Lonjsko i Mokro polje, Kopački rit, donji tok Neretve i ribnjaci Crna Mlaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:18