UDRUGA ZECOVI

"Zaustavljamo udomljavanje na mjesec dana. Zašto? Objasnit ćemo vam svoje razloge..."

 Neja Markicevic/Cropix

Vaša kćer baš jako voli kuniće, a vi ste humani,pa ga ne bi kupili nego udomili? Osjećate se kao sjajan čovjek, koji pomaže i usrećuje istovremeno, pa se javljate udruzi Zecovi da udomite nekog njihovog štićenika? Istina, niste baš razmisliti što nakon blagdana, kakva je životinjici briga potrebna, ali nema veze, on će tako slatko hopsati, a vaša kćer će biti sretna? Kasnije, ako zagusti, pa, Bože moj, uvijek ga možete osloboditi, pustiti u divljinu da nađe sreću. Zar ne?

E pa ne. Zbog takvih ljudi se u ovo vrijeme kunići ne udomljavaju. Udruga Zecovi objavila je jučer kako nema udomljavanja u razdoblju od 15. prosinca do 10. siječnja. Nije to ništa novo, jer se svake godine u dva termina stopira udomljavanje: u ovo vrijeme te dva tjedna prije Uskrsa. Sve to s ciljem da se obeshrabre oni koji nabavljaju kuniće za poklon, a onda ih bace na cestu.

- Primijetili smo tri "vala" bacanja. Prvi je oko mjesec dana nakon Uskrsa. Djeca su izgubila interes, roditelji shvaćaju koji je to posao i briga i uskršnje se dekoracije rješavaju bacanjem u prirodu ili tako da kunića odnesu na selo kod rodbine. Drugi val je ljeti, prije godišnjih, i tada je najpopularnie opravdanje "pustili smo ih ma slobodu". Obitelj ide na more i ne da im se zezati s čuvanjem kunića ili traženjem čuvanja. Treći val je u prosincu i siječnju, kada se rješavaju ovih koji su kupljeni za Uskrs. Prema svjetskim statistikama samo pet posto kunića kupljenih za Uskrs doživi prvi rođendan - pojašnjava Andrea Rajčić, predsjednica udruge Zecovi.

Pojašnjava kako ozbiljni udomitelji, s kojima pregovaraju već neko vrijeme, u ovo doba mogu dobiti kunića. No, samo oni. Svi drugi koji se sjete nabaviti uhatog prijatelja baš u ovo vrijeme, moraju čekati da udruga vidi imaju li prave motive ili ne. Jer, ako nemaju, kunić će završiti na cesti. Nemojte misliti da će sve biti ok i da će se oni snaći, jer neće.

- Mali broj njih se uopće negdje primijeti i ulovi. Većina strada u osami, a da ih nitko ni ne pokuša spasiti. Bez hrane i na niskim temperaturama, na cesti umiru za svega par dana - pojašnjava Andrea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 12:17