Prvi put u povijesti

Znanstvenici dekodirali RNA izumrle životinje, nadaju se da će one uskoro opet biti među nama

Najnevjerojatnije u svemu je činjenica da su uzorke pronašli u jednom - ormaru!
 Handout/Afp/Profimedia

Po prvi put u povijesti znanstvenici su uspješno dekodirali RNA izumrle životinje. Riječ je o tilacinu, odnosno, tasmanijskom tigru, tobolčaru koji je izgledao poput vuka. Zadnji je preminuo u ZOO vrtu 1936. godine. No, znanstvenici su iz jednog muzejskog primjerka uspjeli ‘izvući‘ RNA, objavili su u kolovozu u časopisu Genome Research. Rezultati koje su objavili bacaju novo svjetlo na biologiju ove vrste životinja i mogu pomoći u nastojanjima da se ova vrsta vrati u život, piše Science News.

S tamnim prugama koje se protežu preko njegove tamnosmeđe dlake od ramena do repa i čeljusti koja se može otvoriti za više od 80 stupnjeva, tilacin (Thylacinus cynocephalus) je bio upečatljiva životinja. No, ispostavilo se da taj tobolčar nije dorastao ljudima. Životinje su, naime, napadale i jele stoku, ali se to ljudima nije svidjelo, pa su ih počeli masovno ubijati. Čak se neko vrijeme dodjeljivala nagrada za svakog ubijenog tigra. Zbog toga su oni došli na rub izumiranja, a onda su i nestali s lica zemlje. .

image
-/World History Archive/Profimedia

Posljednjih godina istraživači su mapirali genetski nacrt tilacina, uz genome drugih izumrlih životinja poput vunastog mamuta. No, sva su takva istraživanja bila usmjerena na DNK. Samo RNA može otkriti kako su stanice organizma zapravo funkcionirale, kaže Emilio Mármol-Sánchez, genetičar na Institutu Karolinska u Stockholmu.

- Vi ovako vidite pravu biologiju stanice - istaknuo je.

On i njegovi kolege su prije tri godine sasvim slučajno u jednom ormaru u Prirodoslovnom muzeju u Stockholmu pronašli jednog tilacina. Njegov je tim uzeo šest malih uzoraka kože i mišića te životinje, pa su se potom bacili na posao

.

Istraživači se nadaju da će jednog dana vratiti ovu vrstu životinja u njen nekadašnji dom. Bit će to dugotrajan proces, ali novo ih je otkriće dovelo korak bliže tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 07:01