KOLUMNA VETERINARKE

‘Kraljevske pudle su divni psi, iznenadit će vas zanimljivosti o njima...‘

Po temperamentu su mirniji, prijateljski raspoloženi prema pripadnicima svoje vrste i ljudima

Silva Rakočević i kraljevski pudl

 Privatni album

Jako puno ljudi vole malene pse, ali ima i onih koji radije odabiru velike pse kao nove članove obitelji. Što se tiče pasmine pudl, budući vlasnici imaju mogućnost biranja od velikih do vrlo malih čupavaca. Ako ste skloni većim psima iz te pasmine, i voljeli biste da to ipak budu nježna bića, nikada nećete pogriješiti u odabiru.

Izraz veliki pudl koristi se za označavanje pudla koji su veći od standardnih, a još se zovu i kraljevski pudli. Njihova visina je od 63 do 81 centimetar u grebenu i težine su od 32 do 40 kilograma. Osim u veličini, nema druge fizičke razlike u odnosu na standardne pudle. To su psi dobrih proporcija s tamnim, ovalnim očima i velikim, širokim ušima koje vise uz glavu, koja je uska, kao i njuška. Imaju dugi vrat koji im omogućuje visoko nošenje glave. Imaju duboka i umjereno široka prsa, gustu i kovrčavu dlaku. Različitih su boja: crne, bijele, krem, smeđe, srebrne. Smatra se da oni žive kraće od manjih pudli, ali to nije pravilo, pa mogu doživjeti 10 do 15 godina.

image
Privatni album

Najčešće bolesti od kojih boluju su:

- Dilatacija i torzija želuca. Riječ je o vrlo opasnim stanjima, koja mogu biti i smrtonosna . Dilatacija ili nadutost se događa kada se želudac napuni zrakom, a torzija je kada se želudac okrene i blokira ulazak hrane, kao i izlazak plina iz želuca, te se zaustavi protok krvi u želudac i crijeva. Tada jedino kirurški zahvat može pomoći, ali vrlo često je liječenje bezuspješno.

- Displazija kukova, nastaje zbog oblika glave bedrene kosti, koja ne prianja dobro uz zglob kuka. To je stanje vrlo bolno, a ono će utjecati da se pas loše kreće, počne šepati na jednu ili obje stražnje noge. Ovdje je također jedina pomoć kirurški zahvat u smislu promjene glave bedrene kosti.

- Ostale bolesti su epilepsija, hipotireoza (smanjeni rad štitnjače) i Adisonova bolest (smanjeni rad nadbubrežnih žlijezda).

Najbolji savjet za buduće vlasnike kraljevskih pudla je da se uvjere da su uzgajivači obavili odgovarajuće provjere prije parenja.

Kraljevske pudle imaju veće potrebe za energijom, pa morate paziti da im dajete dovoljno hrane i to podijeliti barem u dva obroka kada napune godinu dana. Štencima treba davati i više obroka dnevno. Potrebno im je puno vježbe, kretanja i igre, jer imaju višak energije. Vrlo su prikladni za ljude koji vode aktivan stil života.

Po temperamentu su mirniji psi, prijateljski raspoloženi prema psima i ljudima. Teško da ikada postaju agresivni. Imaju kao i druge pudle visok IQ (kvocijent inteligencije), lako se dresiraju i nisu tvrdoglavi. Potrebna im je stalna ljubav i pažnja i ne podnose samoću. Ako ih ostavljate puno same, mogu razviti tjeskobu zbog ostavljanja i možda gristi predmete u kući(/tepihe, namještaj). Dlaka im se vrlo malo linja, ali se trebaju redovito četkati, pogotovo ako im dlaka nije kratko ošišana, te se može zapetljavati. Stručnjaci preporučuju kupanje jednom mjesečno adekvatnim šamponom, a samo vodom može i češće.

Na kraju bi mogli reći samo jedno: kraljevski pudli su nježni divovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:02