ROK JE 14. PROSINCA

Eurozastupnici poručili: Komisija mora odgovoriti na građansku inicijativu "Europa bez krzna"

Na raspravi u četvrtak mahom su osudili neetično postupanje prema životinjama, uglavnom kuna, lisica, zečeva i činčila
 Paul Hobson/Nature Picture Library/Profimedia

Europska komisija mora odgovoriti na europsku građansku inicijativu "Europa bez krzna" i donijeti mjere kako bi se dokinula praksa mučenja i ubijanja životinja, poručili su eurozastupnici u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Inicijativa Europa bez krzna prikupila je 1.502.319 valjanih potpisa i prijeđen je prag u 18 članica EU-a, uključujući u Hrvatskoj. Hrvatski građani podržali su inicijativu s 9362 potpisa.

Građani EU-a traže zabranu držanja i ubijanja životinja za proizvodnju krzna, kao i da se zabrani stavljanje krzna od krznaša i svih proizvoda koji sadržavaju takvo krzno, na tržište EU-a.

Eurozastupnici su na raspravi u četvrtak mahom osudili neetično postupanje prema životinjama, uglavnom kuna, lisica, zečeva i činčila i zatražili Komisiju da predstavi nužne mjere.

Eurozastupnik Michal Wiezik iz kluba Renew poručio je da Europska građanska inicijativa instrument koji "građanima EU-a daje snažan glas", ali da to mora biti popraćeno "prikladnim odgovorom Komisije".

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Iliana Ivanova rekla je eurozastupnicima da će Komisija odgovoriti na inicijativu i sa svojim zaključcima izaći u prosincu.

Komisijin rok za odgovor je 14. prosinca, a u njemu treba navesti mjere koje planira poduzeti kako bi se ostvarili ciljevi inicijative Europa bez krzna.

Finska je među vodećim proizvođačima krzna u Europi, ali finski građani su sa 82.067 potpisa od potrebnih 9870 jasno dali do znanja da žele da se dokine takva praksa.

Uzgoj krznašica zabranjen je u 20 europskih zemalja. Litva je posljednja u nizu članica EU-a koja se odlučila na taj potez. Sve farme krzna u toj zemlji moraju se zatvoriti do 2027. godine. Zemlje poput Njemačke, Švedske i Mađarske nisu uvele potpune zabrane, ali su uvele strože propise ili zabranile uzgoj određenih vrsta kako bi se smanjio broj farmi za proizvodnju krzna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 21:52