MJERA

Francuski sud uveo strogi lovostaj: Dosadašnje mjere ne štite ih dovoljno, ovo je jedini način

Lani je, tijekom jednog tjedna, više od 400 morskih sisavaca pronađeno nasukanih duž obale
 AFP

Francuski ribar koji stoji ispred svog broda "Noz Dei II" u luci Audierne, u zapadnoj Francuskoj, postao je slika privremene obustave ribolova. Naime, za koji dan istječe jednomjesečni lovostaj proglašen zbog učestalog usputnog ulova dupina u ribolovu koćama u u Biskajskom zaljev, piše Otvoreno more.

Lani je, tijekom jednog tjedna, više od 400 morskih sisavaca pronađeno nasukanih duž obale, što je bio broj bez presedana. Nekoliko ekoloških nevladinih organizacija, uključujući Sea Shepherd, podnijelo je pravnu tužbu protiv vlade zbog smrti dupina i pliskavica. Rekli su da ne čini dovoljno u zaštiti vrste.

Francuska vlada do sada nije nametala lovostaj koristeći pak druga rješenja za ublažavanje utjecaja industrijskog ribolova na dupine, kao što su ugrađene kamere ili glasna zvučna oprema za tjeranje dupina. No, to očigledno nije pomoglo, tako da su poduzete ozbiljnije mjere.

Sud je presudio da instrumenti "akustičnog odvraćanja" ne jamče povoljno stanje očuvanja za te sisavce te je kao jedinu pouzdanu metodu odredio - lovostaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:37