17 SAVEZNIH DRŽAVA

Prvi put nakon 1803. godine, gomila insekata istovremeno izlazi iz tla kako bi se parila

Znanstvenici smatraju kako to ipak vjerojatno neće izgledati mnogo drugačije od drugih periodičnih pojava

Periodični cvrčak

 E. Jason Wambsgans/Newscom/Profimedia

Mir je vladao 221 godinu. Barem po pitanju periodičnih cvrčaka, insekata. Dva gigantska legla izaći će istovremeno iz tla u SAD-u kako bi se parila. One inače žive pod zemljom, gdje se hrane sokom korijena drveća, a na površinu izlaze samo zbog razmnožavanja, i to svakih 13 ili 17 godina. No, rijetko kad se ‘poklopi‘ da legla izlaze istovremeno. Koliko često se to događa? Zadnji put 1803. godine,a idući 2245. godine.

Znanstvenici sa Sveučilišta Connecticut (UConn) mapirali su aktivnost legla ovih insekata u bazi podataka Periodical Cicada Project, kojs pokazuje da će se dvostruko leglo početi pojavljivati ​​krajem travnja ove godine i nastaviti još nekoliko tjedana.

- Milijarde, čak trilijuni insekata pojavit će se u isto vrijeme u 17 saveznih država - rekao je za Live Science Chris Simon, profesor na Odsjeku za ekologiju i evolucijsku biologiju UConna i jedan od znanstvenika koji upravlja bazom podataka.

Unatoč ogromnim količinama insekata koji će se pojaviti, istovremena pojava ovih dviju grupa vjerojatno neće izgledati mnogo drugačije od drugih periodičnih pojava cvrčaka. To je zato što oni većinom neće izaći s istih lokacija. Postoji samo malo šumsko područje u Springfieldu (Illinois) gdje bi se dva legla mogla pojaviti zajedno.

Očekuje se da će se jedna skupina pojaviti na Srednjem zapadu, uglavnom oko sjevernog središnjeg Illinoisa, Ohija i Iowe. Drugi će izaći u dijelovima Illinoisa, kao i širem geografskom području na jugoistoku SAD-a, uključujući Louisianu, Virginiju i Sjevernu Karolinu. Iako će se pojaviti istovremeno, nije vjerojatno da će se i pariti. No, čak i kada bi se to dogodilo, ne bi došlo ni do čega posebno novog i drugačijeg.

U prvom tjednu od pojave, cvrčke će se vidjeti ujutro kako sjede na nižem raslinju nakon što su skinule svoj egzoskeletni oklop, prije nego što se popnu na drveće da se pare i, na kraju, da ženke polože jaja. Nova grupa insekata pojavit će se sljedeće jutro.

Nakon što se popnu visoko na drveće, mužjaci će ispuštati glasan zvuk parenja.

- Izgledat će to kao prilično normalna godina. Ovih će insekata biti puno, ali to će trajati oko tri tjedna. Nakon polaganja jaja, odrasli će umrijeti i stvari će se vratiti u normalu. Šest tjedana kasnije, maleni će se izleći iz jaja, ali ljudi to uglavnom neće primijetiti, jer su ovi stvorovi maleni - pojasnio je John Cooley, osnivač projekta Periodical Cicada i profesor na Odsjeku za ekologiju i evolucijsku biologiju Sveučilišta u Connu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:05