ISTEKAO ROK

Tisuće XL bullyja još uvijek nisu registrirani, a dijelovi Velike Britanije stavili su ih van zakona

Policija moli pomoć građana u lociranju svih životinja, a njihovim vlasnicima sada prijete paprene kazne

XL bully sa vlasnicom

 Daniel Dayment/Swns/Swns/Profimedia

Rok je istekao: svi vlasnici su do srijede trebali prijaviti svoje Xl pse u tipu američkih bullyja. XL bully zapravo i nije neka posebna pasmina (barem nije priznata u UK) nego se jednostavno radi o velikim bullyjima. Engleska i Wales donijeli su odredbu da svaki vlasnik takvog psa mora svog ljubimca registrirati ako ga želi zadržati i onda se dalje ponašati po određenim pravilima,.

Naime, 1. veljače je stupila na snagu odredba o potpunoj zabrani ovih pasmina na tim područjima, pa svi koji su htjeli izbjeći situaciju u kojoj im voljenog ljubimca policija odvodi (uz to da im se posjedovanje neregistriranog XL-a unosi u kazneni dosje i mogu platiti veliki novčanu kaznu) trebali su psa registrirati. To je sve što su trebali napraviti.

To je učinjeno za 35 tisuća pasa, no sumnja se da je brojka daleko veća. Vjeruje se kako je u tim područjima još najmanje 15 tisuća pasa koji nisu registrirani. Zbog toga je policija pozvala sve one koji znaju da im prijatelji, rodbina ili susjedi imaju ove pse, a nisu postupili u skladu sa zakonom - da ih prijave

Dr. David Martin, voditelj odjela za dobrobit životinja u veterinarskoj tvrtki IVC Evidensia, rekao je prošle godine kako vjeruje da u Ujedinjenom Kraljevstvu postoji najmanje 50 tisuća pasa ove pasmine, iako neke procjene govore da bi ih moglo biti čak stotinu tisuća. Zbog toga se mnogi brinu da se policija neće moći nositi s rješavanjem ovog problema, jer je pasa jednostavno previše. No, oni su na to spremni, tvrde - imaju 137 policajaca koji su specijalizirani za procjenu pasa, a u tijeku je obuka u kojoj sudjeluje njih još 60. Oni će znati prepoznati Xl bullyja i poduzeti odgovarajuće mjere.

Iz RSPCA, jedne od niza organizacija za dobrobit životinja koje ne podržavaju zabranu određenih pasmina, poručili su kako misle da se mnogi vlasnici neće pridržavati niti drugih propisa vezanih za pasminu - oni nalažu, kao i u našoj zemlji, da su psi kastrirani, a u javnost izlaze isključivo na uzici i s brnjicom na njušci. Iako to nije pretjerano oštra mjera, mnogima je odbojna.

- Ova je tema mnogima problematična i razumijem da mnogi misle da je zakonodavac u krivu što je donio ovu odredbu. Povezani su sa svojim psima i misle da oni nipošto nisu ono što mi smatramo opasnima. Ja to razumijem i suosjećam s njima. No, ovaj tip psa u pogrešnim rukama je veoma opasan i, nažalost, viđali smo ih s vlasnicima koji nisu dobri za njih - rekao je za Guardian Mark Hobrough iz Policijskog nacionalnog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:26