‘RADIMO PREVIŠE‘

Bili smo na prosvjedu medicinskih sestara: ‘Nas ucjenjuju covid potvrdama, a znate li što rade u Rumunjskoj?‘

Nedostaje preko 4000 medicinskih sestara i tehničara, što znači da jedan medicinski radnik, radi za njih dvoje, možda i troje
Prizori s prosvjeda
 Dragan Matić/Cropix

- Radim kao medicinska sestra u jedinici intenzivnog liječenja i jedinici intenzivnog liječenja od COVID-19, i to istovremeno na oba odjela u jednoj smjeni - rekla je Draženka Jambrušić iz Opće bolnice Bjelovar, samo jedna od nekoliko stotina nezadovoljnih radnika na današnjem prosvjedu medicinskih sestara i tehničara u centru Zagreba.

Medicinski radnici iz cijele Hrvatske okupili su se oko paviljona na Zrinjevcu i iznijeli svoje probleme koji uključuju neadekvatno plaćen prekovremeni rad i rad na blagdane, sistematizaciju radnih mjesta, ucjene i prijetnje zbog necijepljenja, ukidanje beneficiranog radnog staža, rad van kompetencija i priznavanje stupnjeva obrazovanja, ali i najnoviji problem: za osam dana zaposlenici u zdravstvu morat će imati valjanu digitalnu potvrdu: dokaz da su se cijepili, preboljeli COVID-19 ili negativan test.

Kao jedan od brojnih motiva dolaska na prosvjed, medicinski radnici ističu „borbu za ljudska i radnička prava koja su medicinskim radnicima ukinuta”, a brojni natpisi, poput onog „Ja sam magistar, ne prizna me ministar!” ili „Humanost mi ne plaća kredit i režije!” pomogli su prosvjednicima izraziti nezadovoljstvo sustavom u kojem rade.

Glasne reakcije okupljenih prosvjednika izazvala je jedna od medicinskih sestara iz Splita koja se pozvala na pitanje beneficiranog radnog staža.

image
Prosvjed medicinskih sestara i tehničara
Dragan Matic/Cropix

- U zakonu o beneficiranom radu kaže da beneficirani radni staž ostvaruju radnici na osobito teškim, štetnim radnim mjestima i radnici kojima nakon određenog vremena opadaju životne funkcije – citirala je zakon i komentirala da medicinske sestre i tehničari rade s COVID bolesnicima i u hitnim slučajevima, što je definicija opasnog i štetnog radnog mjesta. Nadalje, osvrnula se na nedostatak medicinskih sestara:

- Dragi moji, godišnje radimo 108 sati više nego suci, načelnici i ostali. 108 sati više mi godišnje odradimo. Neki od njih imaju veće naknade za blagdan, nego mi plaćen radni blagdan - rečeno je na prosvjedu dok su odjekivali zvižduci.

image
Dragan Matic/Cropix

Marko Rubeša, medicinski tehničar na prosvjedu je zbog lošeg koeficijenta.

- Nadam se da će nam se popraviti koeficijenti i da ćemo dobiti veću plaću. Nisam cijepljen i smatram da su COVID potvrde od 1. listopada ucjena - rekao je i vratio se u gomilu držati transparent.

Također, medicinski su se radnici dotakli i teme kolega koji su otišli raditi u inozemstvo.

image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix

- Nedostaje nas, radimo previše, a nema nas. Puno kolega i kolegica iz struke je otišlo izvan granica Hrvatske i sumnjam da će se vratiti u ovakve uvjete – rekao je na prosvjedu jedan od medicinskih tehničara koji je ukazao na činjenicu da čak 70 posto našeg medicinskog sustava čine medicinske sestre.

image
Prosvjed su podržali i protivnici obaveznog cijepljenja
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix

Jedna od govornica rekla je da u Rumunjskoj medicinsko osoblje dobiva COVID nagrade, a da oni, u Hrvatskoj, prva dva mjeseca nisu ni imali adekvatnu zaštitu, što ukazuje na alarmantno stanje u državi, a posebice među redovima medicinskih radnika.

image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix

Neki od govornika, posebice 23-godišnji Kristijan Višak, obratio se direktno Vladi, ministru Berošu, Krunoslavu Capaku i Alemki Markotić te predsjedniku Milanoviću.

- Ostavite medicinske sestre na miru. Dok vi spavate, ona je ta koja ide oko tvoje mame ili tate i brine se o njemu da bi sutra tvoj tata ili tvoja mama bili uz tebe – rekao je Višak uz glasan pljesak okupljenih i zaključio da su medicinske sestre „stup društva”.

image
Dragan Matic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 06:34