OKUPLJANJE U ZAGREBU

Bili smo na prvom domjenku bez maski i distance: ‘Ovo je jedan od načina da se ukaže na važnost cijepljenja‘

Oko 90 uzvanika na vrhu nebodera u Strojarskoj, u restoranu Rooftop Lateral, okupilo se oko švedskog stola
Domjenak u Zagrebu
 Ronald Gorsic/Cropix

Nakon više od godine dana strogih epidemioloških mjera uzrokovanih pandemijom smrtonosnog koronavirusa u Zagrebu u četvrtak neobičan, gotovo zaboravljen prizor. Oko 90 uzvanika na vrhu nebodera u Strojarskoj, u restoranu Rooftop Lateral, okupilo se oko švedskog stola, na jednom od poslovnih domjenaka, večera i druženja kakva su nekad bila posve uobičajena.

S tanjurima punim fine hrane koju je osigurala dopredsjednica Nezavisne udruge ugostitelja i vlasnica Cateringa Lisak, Ana Lisak, i čašama vrhunskih pića koje su osigurali zagrebački ugostitelji, u rukama ležerno su, bez maski na licima, nasmiješeno ćaskali i uživali. Ne, nije se radilo ni o kakvom "korona partyju" niti ih je na kraju morala rastjerivati policija, već o jedinstvenom pilot projektu takozvanih "probnih okupljanja" koji provode Nezavisna udruga ugostitelja u suradnji s Nacionalnim stožerom civilne zaštite te Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

image
Domjenak u Zagrebu
Ronald Gorsic/Cropix

Cilj je bio vidjeti može li se život barem malo vratiti u normalu s obzirom na to da je ugostiteljska industrija među najviše pogođenima različitim mjerama, ali i ljudi su željni druženja i okupljanja, kako su istaknuli organizatori.

Nije to, naravno, bilo ono "staro normalno". Uzvanici su morali ranije predočiti dokaze kako su primili obje potrebne doze cjepiva, morali su doći ranije, te su morali dezinficirati ruke. No, kako su istaknuli organizatori, i to je pomak.

Predsjednica Udruge, Žakline Troskot ističe da se projekt pripremao od ožujka ove godine i jako su ponosni što se njihova ideja realizirala.

image
Domjenak u Zagrebu
Ronald Gorsic/Cropix

- U brojnim provedenim anketama na pitanje što im je jako nedostajalo tijekom ove pandemije mnogi su odgovarali da su to bila druženja s dragim ljudima. Ono što se nekad uzimalo zdravo za gotovo, sada se pokazalo iznimno važnim. Epidemiološka ograničenja mnogima su otežala život, a posebno ugrožena skupina je ugostiteljska djelatnost. Pad prometa u ugostiteljstvu u prva četiri mjeseca 2021. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine iznosi 55,5 posto - kažu organizatori.

Ana Lisak rekla je kako je ugostiteljski sektor mnogo pretrpio, a catering industrija te organizacija evenata pretrpjeli su štetu veću od osamdeset posto. Dodala je kako bez državnih potpora, čak i ako dođe do potpunog otvaranja, tisuće tvrtki neće preživjeti, a neke su već sad u stečaju.

image
Domjenak u Zagrebu
Ronald Gorsic/Cropix

Dr. Diana Mayer iz HZJZ također je sudjelovala u domjenku poručivši kako je ovo jedan od načina da se ukaže na važnost cijepljenja kao jedinog načina da se život vrati u normalu. Istaknula je da se nada kako će i ovaj, jedinstveni eksperiment, biti uspješan te da će nakon sedam dana uzvanici domjenka biti negativni nakon testiranja, ali i upozorila da uvijek postoji opasnost od pojave novog soja virusa. No, svi su se sugovornici složili kako je cijepljenje apsolutno ključno, a ovaj je domjenak pokazao da se oni koji su cijepljeni mogu okupljati i družiti.

Drugi dio projekta zamišljen je još zanimljivije. Radi se o takozvanoj "lažnoj svadbi".

- Mnogi mladenci sanjaju o raskošnim svadbama sa živom glazbom, koju u posljednjih 15 mjeseci nisu mogli održati. Privremeni statistički podaci DZS-a pokazuju da se ograničavanje okupljanja odrazilo uvelike na održavanje svadbenih svečanosti. Često nepredvidive okolnosti u 2020. utjecale su na parove i njihovu odluku o održavanju svadbenih svečanosti, ali i općenito o stupanju u bračnu zajednicu. Podaci za svih 12 mjeseci pokazuju da je u 2020. ukupan broj sklopljenih brakova pao za 22,9% u odnosu na prethodnu godinu, odnosno sklopljena su 4.972 braka manje. U Hrvatskoj imamo više od 300 catering kuća, a otprilike toliko i sala za vjenčanja. U sektoru se zapošljava više od 12 tisuća ljudi, što tu brojku čini dvostruko većom kada uzmemo u obzir cijeli niz povezanih djelatnosti koje su uključene u postupak organizacije vjenčanja, od planera, dekoratera, cvjećara, svirača, fotografa i slično - napominju.

image
Domjenak u Zagrebu
Ronald Gorsic/Cropix

Stoga su odlučili organizirati događaj nalik svadbi koji će se održati u subotu u Golf Klubu Riverside nedaleko od zagrebačke Arene. Sve će podsjećati na nekad održavane svadbe, a očekuje se više od 100 sudionika. Za razliku od prvoga, na subotnjem događanju sudjeluju tri skupine uzvanika - cijepljeni (s obje doze), testirani (dan ranije u HZJZ-u) i osobe koje su već preboljele COVID-19.

Također, svi će se morati podvrgnuti brzom PCR testu prije ulaska u "svadbenu salu". Baš kao i prva skupina i gosti sa svadbene svečanosti testirat će se tjedan dana nakon održavanja događanja. Povoljan ishod oba testiranja zasigurno će biti korak prema starom normalnom te mogućnost za otvaranje ugostiteljstva i ostalih industrija, uz poštivanje određenih uvjeta koje će definirati Stožer, rekli su u Udruzi.

image
Domjenak u Zagrebu
Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:50