PLENKOVIĆ NA VLADI

‘Bilježimo 20 posto manji broj zaraženih, samo zajedničkim naporom možemo zaustaviti pandemiju‘

Na sjednici će biti podnesene informacije o stanju vezanom za koronavirus te uz obnovu od potresa

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Vlada je nešto iza podne započela 99. sjednicu.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice istaknuo je kako unatoč padu broja zaraženih koronavirusom, treba nastaviti s cijepljenjem.

- Bilježi se 20 posto manji broj zaraza nego prošlog tjedna, još jednom pozivam sve na cijepljenje jer jedino zajedničkim naporom možemo stati na kraj pandemiji.

Spomenuo je i jučer održanu sjednica Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku u Hrvatskom saboru, na temu terorizma.

- Tamo smo mogli čuti stavove i DORH-a, policije i SOA-e, a ja sam također pojasnio stavove oko događaja koji se zbio, o svemu što se dosad poduzelo i onome što se i dalje radi vezano o tome slučaju. Vidjet ćemo što Hrvatska može učiniti s partnerima kako bi se našlo rješenje i izbjegli scenariji koje smo imali 2006., 2010. i 2018. tu ćemo pokazati čvrstu potporu i maksimalan angažman Vlade - kazao je premijer.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić iznio je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj:

- U Hrvatskoj je u protekla 24 sata PCR testom potvrđeno 8815 novih slučajeva, a još 4371 brzim testom, što čini ukupno 13.186. To je pad broja zaraženih nego prije tjedan dana, no blago raste broj hospitaliziranih. I on je ponovio važnost cijepljenja. Da smo cijepili kao Italija, imali bismo upola manje preminulih, a kao Španjolska, 30 posto manje.

Tomo Medved dotaknuo se obnove nakon potresa:

- Ovaj smo tjedan počeli smo izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća tehnikom montažne gradnje. Sljedeći tjedan potpisuje se ugovor s izvođačem radova za gradnju zamjenskih obiteljskh kuća klasičnom zidanom gradnjom. Radovi na izgradnji zamjenskih kuća nastavljaju se zadanom dinamikom - kazao je.

Na dnevnom redu sjednice je i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu te prijedlog zakona o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija.

Vlada je odbacila navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darku Horvata, a on je nakon sjednice u četvrtak rekao da će očitovanje, koje sadrži pet poglavlja, iznijeti na saborskoj sjednici.

Prijedlog je odbijen "vrlo jasno i vrlo rezolutno", izjavio je ministar Horvat novinarima nakon što je Vlada sa sjednice Hrvatskom saboru uputila očitovanje na prijedlog 62 oporbena zastupnika, nezadovoljnih brzinom obnove nakon potresa, za pokretanje pitanja njegova povjerenja.

"Nakon sastanka i pune podrške stranaka vladajuće koalicije, mislim da je svaka sljedeća riječ suvišna", dodao je Horvat.

Konkretne brojke vezane uz obnovu, rekao je, iznijet će u saborskoj raspravi. Kroz pet poglavlja u saborskoj ću raspravi argumentirano sve iznijeti, rekao je.

Novinari su ga pitali je li razmišljao o podnošenju ostavke, a Horvat je poručio da "nema potrebe u ovom trenutku za bilo kakve ostavke, niti je to bilo tko tražio".

"Dinamika obnove iz tjedna u tjedan je brža i efikasnija i siguran sam da će sve ono što je dano kao obećanje, vrlo brzo na samom terenu i vidjeti", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:33