RAD ZA RAČUNALOM

Bole vas leđa ili vrat od stalnog sjedenja pred kompjutorom? Imamo video sa 6 najboljih vježbi

Poželjno je svakodnevno izvoditi ove vježbe, odnosno danima kad se radi za računalom ili barem nekoliko puta tjedno
Antoneta Maričić, fizioterapeutkinja iz Nado poliklinike za liječenje kralježnice
 Darko Tomas/Cropix

Tko god dulje radi za računalom, a redovno ne trenira, zna kako bole leđa, vrat ili oboje. Na početku karijere mnogi su opušteni, ništa ih ne smeta i ne razmišljaju o dugotrajnim satima rada za računalom, ali kad počnu problemi svaka minuta može biti teška.

Na internetu se nude različite vježbe koje se mogu napraviti u predahu rada i sigurno su mnoge dobre, no mi smo ipak potražili savjet stručnjakinje, specijalistice u Poliklinici Nado, koja se usavršila za liječenje različitih oblika poremećaja kralježnice.

Antoneta Maričić je prvostupnica fizioterapije i certificirana Katharina Schroth terapeutkinja, specijalizirana za trodimenzionalnu terapiju i liječenje skolioza i kifoza, loših držanja i drugog te deformacija uzrokovanim dugotrajnim lošim prisilnim položajima. U videoprilogu pokazala nam je nekoliko jednostavnih vježbi koje su namijenjene onima koji rade za računalom uredske i druge poslove kao i mladima koji višesatno uče i imaju tegobe i bolove u leđima.

- Poželjno je svakodnevno izvoditi ove vježbe, odnosno danima kad se radi za računalom ili barem nekoliko puta tjedno. Svaku vježbu od preporučenih ponavljajte 5 - 7 puta, postupno povećavajući broj dok ne dođete do 10 ponavljanja. Svaki položaj zadržite tri sekunde i polako se vratite u početni položaj. Pri svakom pokretu udahnite lagano na nos, a potom izdahnite na usta - objašnjava A. Maričić osnove za izvođenje šest vježbi iz videopriloga.

Dala nam je i nekoliko korisnih savjeta.

- Jako je važno prilagoditi visinu stola i stolca koji treba privući što bliže stolu. Pod križa stavite jastučić da vašu posturu drži u pravilnom položaju. Bitno je i računalo postaviti ravno ispred, ekran podignite da bude u razini očiju. Pritom šaka i podlaktica mora biti opuštena na mišu da izbjegnemo sindrome prenaprezanja - ističe Antoneta Maričić.

I, ne zaboravite, dobra vježba smanjuje umor, povećava produktivnost, a loše držanje predstavlja lošu vježbu ili njezin nedostatak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:25