VELIKA ANKETA

Borzan provela istraživanje među hrvatskim potrošačima: ‘Najčešće nam se kvare ovi uređaji‘

Istraživanje je provedeno na 800 ispitanika, a između ostaloga, ispitanici su govorili o učestalosti popravaka, razlozima kupovine novih uređaja i slično
 Nikola Vilic/Cropix

Prema dojmu potrošača, u Hrvatskoj se najčešće kvare mobiteli i tableti, a slijede ih potom po kratkom vijeku trajanja printeri, sušilice pa perilice rublja, pokazalo je istraživanje koje je među potrošačima u studenom prošle godine provela eurozastupnica Biljana Borzan.

Istraživanje je provedeno na 800 ispitanika, a između ostaloga, ispitanici su govorili o učestalosti popravaka, razlozima kupovine novih uređaja i slično.

Tako je istraživanje pokazalo da je 81 posto ispitanika potvrdilo da je kupilo novi uređaj jer im je popravak starog zbog cijene bio neisplativ, a čak 72.9. posto je kupilo novi uređaj jer popravak uopće nije bio moguć.

"Po meni ovo je dio koji najviše razočarava jer se EU zalaže za održivost i zelenu ekonomiju, a popravci su mnogima praktično onemogućeni", kazala je Borzan napomenuvši da mreže servisa izumiru, ne samo u Hrvatskoj već i u zapadnoj Europi.

Cijena je za većinu Hrvata, njih preko 90 posto, glavni kriterij kod kupovine elektroničkih uređaja, potom s 89 posto slijedi očekivano trajanje, a na trećem mjestu je duljina jamstva.

image

Biljana Borzan

Ured Zastupnice

Ironično, u zemlji koja je praktično dotukla potrošačke udruge, građani su upravo u njima pronalazili najveće povjerenje u slučajevima potrebe za reklamacijom, dok su državne institucije na zadnjem mjestu iako su one danas formalno - pravno glavna točka za prijavu reklamacije.

"Postoje primjeri zemalja koje imaju jako dobro riješenu zaštitu potrošača poput Francuske ili skandinavskih zemalja, a Hrvatska sve ove slabe točke može riješiti sama i ne mora čekati Eu" završila je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:20