29. IZDANJE

Centar Zagreba blokiran zbog maratona, pogledajte prizore s popularne utrke

U 29. izdanju zagrebačkog maratona prvi je kroz cilj prošao hrvatski maratonac Ivan Dračar
 Damjan Tadic/Cropix

Hladno i kišovito jutro nije obeshrabrilo više od 1500 ljudi da trči na 29. Zagrebačkom maratonu. Znak za start oglasio se u 9 i 30, tad su trkači, ispod tmurnog neba, napravili svoj prvi korak. Među 1500 natjecatelja koji su startali u ovogodišnjem izdanju utrke, u maratonu dugom 42 kilometara sudjelovalo je njih nešto više od 400, a u polumaratonu, duljina utrke je 21 km, okušalo se 1200 trkača.

image
Damjan Tadic/Cropix

U 29. izdanju zagrebačkog maratona prvi je kroz cilj prošao hrvatski maratonac Ivan Dračar. Za pobjedu mu je bilo dovoljno vrijeme od 2:24:30. U ženskoj konkurenciji slavila je Tea Faber. Ona je 42 km pretrčala za 2:51:17.

image
Damjan Tadic/Cropix

Maratonci su startali na Trgu bana Josipa Jelačića. Prvo su krenuli na istok grada, gdje je staza vodila do okretišta Dubrave. Zatim su se uputili prema zapadu.

Prošli su Prilazom baruna Filipovića i vratili se na Trg, na kojem se nalazio cilj. Maraton je, zbog zatvaranja brojnih prometnica, izazvao prometne poteškoće Zagrepčanima. Normalizacija prometa očekuje se iza 16 sati.

image
Damjan Tadic/Cropix

Zbog Covid restrikcija, ukupni broj natjecatelja bio je ograničen na 2500 tisuće, a na posljednjem izdanju, održanom 2019., trčalo je više od 3000 natjecatelja.

image
Damjan Tadic/Cropix

Iako u maratonu nisu nastupili predstavnici Kenije, u polumaratonu su dominirali. Pobijedio je Solomon Koech, a njegov sunarodnjak, Moses Lekuraa, završio je drugi. Pobjedničko vrijeme iznosilo je 1:04:55.

Ženski polumaraton iznjedrio je još jednu hrvatsku pobjedu - prva je završnu crtu prošla, nakon sata i 12 minuta, Suzana Bjeljac.

image
Damjan Tadic/Cropix

Utrkama maratona i polumaratona prethodila je natjecanje zvano Garmin 10k. Kao što broj deset i označuje, ta se utrka odvija u duljinu od 10 kilometara. Započela je sat vremena prije glavnog događaja dana, a pobijedili su Dorian Miškulin, u muškoj, i Matea Parlov Koštro, u ženskoj konkurenciji.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:15