BRIEFING: DR. BRBOROVIĆ

‘Cijepljenju smo pristupili amaterski! Do neki dan sam za to krivio Beroša, a onda sam čuo što govori Lauc...‘

Brborović smatra da će covid putovnice olakšati putovanja, ali su potencijalno veliki problem za slobodu pa već treba razmišljati i o njihovu ukidanju
Ognjen Brborović (L)
 Hanza Media

„To s platformom CijepiSe.hr je jedan veliki skandal. I prije nego što je cjepivo stiglo u Hrvatsku bilo je jasno da nismo smislili kako ćemo cijepiti ljude i koji su prioriteti. Imam dojam da se posao radi amaterski i da imamo sreću da smo uopće procijepili toliko ljudi koliko jesmo. Za to krivim Vladu koja je pokazala koliko u javnom zdravstvu i epidemiologiji nedostaje kompetencije. Kao da smo nedovoljno pametni“, kazao je u Briefingu specijalist javnozdravstvene medicine prof. dr. sc. Ognjen Brborović, profesor na Katedri za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

„Do prije neki da sam za sve te propuste odgovornim smatrao ministra Beroša. No, onda sam čuo kolegu Lauca kako objašnjava kako premijer Plenković vrlo intenzivno i strastveno prati rad svog Znanstvenog savjeta i po dva tri sata sluša što mu se objašnjava. Time Beroš više nije u fokusu. Kao odgovornu osobu vidim premijera. Mjesto ministra zdravstva je vrlo vruća stolica i rijetko koji uspije izdržati cijeli mandat“, govori Brborović uvjeren da bi se u sadašnjoj situaciji kao ministar puno bolje snašao nekadašnji HDZ-ov ministar zdravstva Darko Milinović koji je odavao karakteristike vođe i ne bismo imali ovakve skandale i probleme.

Za razliku od lošeg sustava, liječnici i medicinske sestre po njegovom mišljenju od početka pandemije daju sve od sebe i gotovo herojski rade svoj posao te su zaslužili odlikovanja od predsjednika države.

„Cilj zdravstvenog sustava i Ministarstva zdravstva je osigurati preduvjete za gospodarski razvoj i socijalni mir, podjednako kao i vojska, policija i sudstvo. Hoćete li ostati u zemlji u kojoj znate da vaša djeca neće dobiti kvalitetnu zdravstvu skrb. Ili da neće dobiti terapiju za neki tešku smrtonosnu bolest, ne zato što je nema nego je nema za vas. To kod građana budi agresiju“, komentira Brborović.

„Mi za zdravstvo trošimo jako malo novca. Slovenija ima u svom zdravstvenom sustavu dvostruko više novca po pacijentu od Hrvatske. Postoje mjesta za racionalizaciju. To su jako bolne stvari gdje se ulazi u prava liječnika, a možda i pacijenata jer trenutno svi pacijenti u Hrvatskoj imaju sva prava. Recimo, osobi koja pije i oboli od ciroze jetre se transplantira jetra, a ona nastavi piti i ima šanse opet dobiti novu jetru“, kaže Brborović i dodaje kako smo mi u Hrvatskoj majstori improvizacije pa stoga vjeruje da bi se do kraja lipnja mogao ostvariti plan da bude procijepljeno više od 50 posto odrasle populacije što je otprilike milijun i pol ljudi. To bi značilo da dnevno treba cijepiti 30.000 ljudi, a ne 3000 kao sada.

„Evo, ja sam liječnik. Ne bavim se pacijentima, ali spreman sam cijepiti studente. Zašto ne bismo široko mobilizirali sve kolege liječnike da se uključe u akciju cijepljenja kakva se vjerojatno događa jednom u životu? No, to se neće desiti spontano nego je potrebna politička volja“, kaže Brborović koji smatra da će covid putovnice olakšati putovanja, ali su potencijalno veliki problem za slobodu.

„Volio bih da netko preuzme odgovornost i da kaže u kojem trenutku bi covid putovnice trebalo ukinuti. To je pitanje za Ujedinjene narode“, zaključuje Brborović koji procjenjuje da će u narednih mjesec dana u Hrvatskoj uslijediti porast broja umrlih od covida, a u Briefingu otkriva i kakvu situaciju očekuje u turističkoj sezoni i na jesen.

Pogledajte emisiju Briefing:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:24