MILANOVIĆ VS. BANOŽIĆ

Dan uoči svečanosti na Pantovčaku odvijao se pravi cirkus: ‘Ovo se nikad u povijesti nije dogodilo‘

Nakon službene svečanosti, predsjednik nije davao izjave već se radije zadržao u razgovoru s obiteljima kadeta.

Svečana dodjela prvog časničkog čina osamnaestoro kadeta Hrvatske vojske

 Ranko Suvar/Cropix

Nova runda sukoba predsjednika Republike i ministra obrane odigrana je danas na Pantovčaku. U Uredu predsjednika održana je svečana dodjela prvog časničkog čina osamnaestoro kadeta Hrvatske vojske, 14. i 15 naraštaja diplomskih i preddiplomskih studija. To je prvi puta u povijesti da je ta svečanost održana u Uredu predsjednika.

image

Svečana dodjela prvog časničkog čina osamnaestoro kadeta Hrvatske vojske

Ranko Suvar/Cropix

Kako kažu u predsjednikovom Uredu, tako je odlučio predsjednik Zoran Milanović, kao što je odlučio da na svečanost neće pozvati ministra obrane Maria Banožića.

Prema našim informacija ova svečanost se, kao i svake godine, trebala održati na Hrvatskom vojnom učilištu. Sve pripreme su odrađene u utorak popodne, a baš u trenutku kad je jazz orkestar HV-a završio generalnu probu za ovaj događaj, stigla je odluka predsjednika Republike i zapovijed Načelnika Glavnog stožera da se sve prebaci u Ured predsjednika.

U Uredu predsjednika nisu bili previše razgovorljivi oko ove presedanske odluke predsjednika države koju svakako treba gledati u svjetlu eskalacije sukoba između ministra obrane i predsjednika.

Naši izvori tvrde kako je dodjela činova i rasporeda u djelatnu vojnu službu trebala biti održana 29. listopada jer kadeti u djelatnu vojnu službu ulaze 1. studenog. No, u Uredu predsjednika to su odgađali pa su kadeti prvo raspoređeni u službu da bi rješenje o rasporedu tek danas, dobili tri dana kasnije.

Svečanoj dodjeli bodeža i rješenja o rasporedu prethodilo je postrojavanje pripadnika Počasno zaštitne bojne, a prijavak predsjedniku podnio je pukovnik Marko Čičak koji nakon umirovljenja brigadira Elvisa Burčula obavlja dužnost zapovjednika Bojne. Nakon službene svečanosti, predsjednik nije davao izjave već se radije zadržao u razgovoru s obiteljima kadeta.

image

Svečana dodjela prvog časničkog čina osamnaestoro kadeta Hrvatske vojske

Ranko Suvar/Cropix

Ipak, cijeli događaj je naravno bio zasjenjen aktualnim sukobom u vojnom vrhu. Prisutni vojni časnici izražavali su tek nadu kako će se sukob što prije razriješiti. “Vidjet ćemo što će biti 9. Valjda će se tada sve to riješiti”, kazali su nam neki od časnika, misleći pritom na sastanak Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost koji se ima održati 9. studenog. No, do tada ima još puno prilika za razmjenu uvreda između predsjednika i ministra, ali i njihovih susreta u vojnim objektima.

image

Svečana dodjela prvog časničkog čina osamnaestoro kadeta Hrvatske vojske

Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik Republike sutra tako odlazi u posjet gardijskoj brigadi Vukovi u Gospić. Zapovjednik bojne u toj brigadi je bojnik Antonio Tokić koji se smatra Milanovićevim odabirom za novog zapovjednika Počasno zaštitne bojne. Tamo neće biti ministra obrane jer se u Zagrebu održava sjednica Vlade. No, već u petak bi se mogli susresti u vojarni “Croatia” gdje će ministar obrane i predsjednik Republike posjetiti brigadu “Tigrovi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 05:56