KANDIDAT HDZ-A

Davor Filipović predstavio svoj izborni program: ‘Borba protiv korupcije je prvi prioritet‘

Filipović je najavio da će kreirati antikorupcijsku klimu te uvesti obvezu objave imovinskih kartica za sve pročelnike i direktore
 Boris Kovacev/Cropix

HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović rekao je u srijedu da je borba protiv korupcije prvi prioritet u njegovu izbornom programu, istaknuvši kako Zagreb već dugo opterećuje percepcija da se oko gradskih projekata osjeti "jak miris korupcije".

"Uvest ću međunarodni antikorupcijski standard ISO 37001 po uzoru na grad Prag, a koji se odnosi na korporativnu odgovornost, kontrolne mehanizme i plan djelovanja u slučaju sumnje na korupciju u Gradu Zagrebu i bilo kojoj gradskoj instituciji", rekao je Filipović.

Na predstavljanju svog izbornog programa u hotelu Sheraton najavio je da će kreirati antikorupcijsku klimu te uvesti obvezu objave imovinskih kartica za sve gradske pročelnike i direktore gradskih poduzeća. Uključit će, dodaje, i oporbu u nadzor javnih natječaja, posebice onih velikih vrijednosti.

Najteže pogođenima potresom grad plaća kamate na kredite za obnovu

Kao jedan od prioriteta naveo je i brzu te učinkovitu obnovu Zagreba nakon potresa, istaknuvši da će odgovornim upravljanjem financijama osigurati potrebna sredstva te prijavom na otvorene javne pozive, kako bi iskoristili 683,7 milijuna eura koje je osigurala Vlada iz Fonda solidarnosti EU.

Uz to, naveo je Filipović, građanima koji su najteže pogođeni potresom grad će plaćati kamate na kredite za obnovu njihove imovine.

Naglasio je i da će podići transparentnost gradskih procesa na najvišu moguću razinu te da će svi Zagrepčani u svakom trenutku znati za što se izdvaja svaka proračunska kuna.

"Izgradit ćemo nacionalnu dječju bolnicu, pokrenuti proizvodnju cjepiva i osigurati kvalitetan sustav socijalne skrbi uz učinkovitu borbu protiv siromaštva", kazao je Filipović.

Besplatan vrtić za svu djecu u Zagrebu

Uz to, najavio je, osigurat će najvišu razinu socijalnih prava i obnoviti vrtiće, osnovne i srednje škole. Za svu djecu u Zagrebu osigurat će besplatan vrtić, zadržat će i mjeru roditelj-odgojitelj te skrbiti za sve umirovljenike.

Istaknuo je i kako će se zalagati za daljnji razvoj Zagreba kao istinske europske metropole te će nabavom novih tramvaja i autobusa na električni ili hibridni pogon modernizirati javni prijevoz i vozni park ZET-a.

Najavio je i da će zatvoriti odlagalište otpada Jakuševac, izvan Zagreba izgraditi Centar za gospodarenje otpadom te sredstvima EU izgraditi Jarunski most i obnoviti zgrade kulturne baštine, kao i novi stadion u Maksimiru.

Filipović je rekao i da će rekonstruirati gradsku upravu i Zagrebački holding te uvesti sustav ocjenjivanja zaposlenika Grada Zagreba i svih gradskih poduzeća, ulagat će u inovacije, poduzetništvo i obrtništvo za veću konkurentnost zagrebačkog gospodarstva.

Uz to, osnovat će muzej Domovinskog rata u Zagrebu i izgraditi veteranski centar za potrebe socijalno ugroženih hrvatskih branitelja.

Predstavljanju izbornog programa su, uz kandidatkinje za zamjenice gradonačelnika Mirjanu Kujundžić Tiljak i Ivu Hraste Sočo, nazočili i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora Željko Reiner te brojni ministri.

'Očekujem nastavak prljave kampanje'

Kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović rekao je u srijedu da je sadašnja predizborna kampanja već dovoljno prljava te očekuje takav i nastavak.

"Ova kampanja je već dovoljno prljava od samog početka i očekujem samo nastavak te prljave kampanje", rekao je Filipović novinarima nakon predstavljanja izbornog programa upitan kakvu kampanju očekuje u iduća dva tjedna. Poručio je i kako on od početka nudi rješenja te zagovara transparentnost na najvišoj mogućoj razini.

"Vidjeli ste da nisam dobio podršku nijednog od mojih protukandidata kada govorim npr. o uključivanju oporbe u nadzor javnih natječaja zato što svi moji protukandidati imaju određena opterećenja. Već su u 'talu', već su radili s gradom Zagrebom, radili stvari koje se ne smiju raditi i zato nitko od njih ne podupire takav moj pristup", rekao je.

"Tomislav Tomašević godinama prima milijunske donacije iz inozemstva. Govori da je bio konzultant u 40-tak svjetskih zemalja, a ja ga pitam u kojim zemljama i što si radio, gdje si bio - on ne odgovori ništa. Jasno je da je nekome kome su plaću plaćali inozemni izvori itekako opterećen da ne može govoriti o transparentnost", kazao je.

Istaknuo je i kako će učiniti sve da transparentnost u gradu bude na najvećoj mogućoj razini. "Svaka stavka mog životopisa je u potpunosti provjerljiva za razliku od stavki Tomaševića čiji je životopis pun rupa. Bilo bi dobro da on te stvari objasni", rekao je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:41