SPEKTAKULARNA OPERACIJA

Detalji velike akcije: Po 73 kg kokaina skrivenog u bananama došao zagrebački hotelijer

Oliver Čokara je pao s dvojicom radnika Luke Ploče koji su bili "fizikalci" u Opuzenu
Poduzetnik Oliver Čokara i pošiljka zaplijenjenog kokaina
 Božo Radić/Srđan Vrančić/Cropix

Jedan od trojice uhićenih u spektakularnoj akciji policije sa subote na nedjelju u skladištu tvrtke Frigo-bonsai kod Opuzena je Oliver Čokara (47), suprug Lovele Čokare, formalne vlasnice boutique Hotela 9 prekoputa zagrebačkog Autobusnog kolodvora.

Čokari, kako doznajemo iz krugova u splitskom pravosuđu, čeka sprovođenje sucu istrage i prijedlog da mu se odredi istražni zatvor na Bilicama, a prema neslužbenim informacijama, upravo je on bio "alfa i omega" pošiljke od 72,9 kilograma kokaina visoke čistoće koji je trebao biti distribuiran na hrvatskom narkotržištu, a čija je vrijednost između 50 i 70 milijuna kuna. Čokara je pao s dvojicom radnika Luke Ploče koji su bili "fizikalci" u Opuzenu u noći sa subote na nedjelju. Radnici luke Ploče su u unutrašnjosti kontejnera bušilicama iz ležišta maknuli zaštitni lim kako bi došli do 60 paketa s drogom. Dok su oni radili, Čokara je radiovezom nadzirao kako ide istovar i pazio da sve ide po planu i da mu dostave drogu. No, za taj su plan već dulje znali dubrovački policajci, ali i policajci iz Ravnateljstva policije i PNUSKOK-a, a s USKOK-om je koordinirana akcija koja je dovela do jednog od ozbiljnijih udara na hrvatsku kokainsku scenu.

Policija o zapljeni

Policija na današnjoj konferenciji za novinare u PU dubrovačko-neretvanskoj nije iznosila puno pojedinosti i samo je navela da su uhićena trojica hrvatskih državljana, 47-godišnjak, 35-godišnjak i 41-godišnjak, jer još uvijek treba rasvijetliti je li Čokara krajnji naručitelj i financijer ove pošiljke kokaina koji bi na veliko vrijedio između 30 i 35 tisuća eura po kilogramu, a u Hrvatsku je stigao iz Južne Amerike.

Kontejner u kojem je bio skriven kokain stigao je u četvrtak u Luku Ploče, a u njemu je bila pošiljka banana koju je uvezla tvrtka u čijem je skladištu i završio kontejner i koju policija ni na koji način ne povezuje s ovom pošiljkom. Nakon što su banane istovarene i uskladištene, kontejner je ostao u krugu spomenute tvrtke i danas ili sutra trebao se vratiti na brod kojim je i dopremljen u pločansku luku. U posebno skrivenom dijelu bila je i kokainska pošiljka, a s obzirom na to da su na konferenciji za medije policajci rekli da se ovdje radilo i o međunarodnoj suradnji, nije teško zaključiti da se radilo o kontejneru koji nadzirala policija i da se njegov dolazak očekivao. Ono što je također znakovito jest da se u gluho doba noći bez znanja vlasnika ušlo u prostor, otvoren je kontejner i počela se istovarati "roba".

image
zaplijenjeni kokain
Bozo Radic/Cropix

Potom su pakete stavljali u torbe i trebali su ih prebaciti nedaleko do mjesta gdje ih je čekao Čokara. Od jednog radnika pločanske luke policajci su oduzeli putnu torbu u kojoj je bilo 17 paketa s ukupno 20,7 kg kokaina, a od drugog putnu torbu u kojoj su bila četiri paketa s ukupno 4,3 kg kokaina. Naknadnom pretragom kontejnera pronađena je putna torba s 23 pakiranja i 28,3 kg kokaina, a u prostoru rashladnog uređaja pronađeno je još 16 paketa s ukupno 19,5 kg kokaina.

image
zaplijenjeni kokain
Bozo Radic/Cropix

U akciji uhićenja sudjelovali su i pripadnici interventne jedinice policije PU dubrovačko-neretvanske. Kako je naglašeno, ova akcija nije povezana s nedavnim uhićenjem i zapljenom 100 kilograma kokaina, ali je ovo još jedan udarac hrvatskoj narkomafiji. Inače, interijer Čokarina hotela dizajnersko je djelo poznatog arhitekta Ante Vrbana, koji je uređivao i stanove brojnih prominentnih osoba u Zagrebu. Iz crnih kronika Čokara je poznat po tome što je dao alibi Novici Petraču za otmicu sina generala Zagorca.

image
zaplijenjeni kokain
Bozo Radic/Cropix

Poslovanje

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Čokara je bio vlasnik ugostiteljskog obrta, te građevinskog, ali obje tvrtke su likvidirane i nema podataka o prihodima. Tvrtka Lolu Studio njegove supruge 2019. godine imala je dobit od 463 tisuće kuna, a godinu dana prije 50-ak tisuća kuna manje. Čokaru se povlačilo i po medijima i zbog spora sa susjedima na parceli na kojoj je sagrađen hotel zbog čega je jedna stanarka tužila i dobila tužbu protiv države u Strasbourgu. Međutim, ono za što ga se tada prozivalo je "dječja igra" prema optužbama zbog kojih sada USKOK traži da bude smješten na Bilicama.

image
zaplijenjeni kokain
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 13:09