NEMA MIRA U MINSKU

Drama na ženskom maršu: Brutalni policajci pokušali razbiti protest, naišli na žestok otpor

Okupljeni na ulicama u Minsku traže ostavku autoritarnog vođe Aleksandra Lukašenka, koji je na vlasti već 26 godina
Prosvjed u Minsku
 Afp

Bjeloruska oporba planira u nedjelju u Minsku održati novi prosvjedni marš protiv autoritarne 26-godišnje vladavine predsjednika Aleksandra Lukašenka, najavio je neovisni informativni portal Nexta.

"Taj će marš biti vrlo velik i neuobičajen", najavili su organizatori.

A ulice Minska u subotu su preplavile žene protestirajući protiv Lukašenka i tražeći ostavku autoritarnog vođe. Tzv. ženski marševi i demonstracije postali su redovita značajka prosvjeda, koji su izbili 9. kolovoza, nakon izbora na kojima je Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, proglašen pobjednikom.

Policija je počela privoditi prosvjednike nedugo nakon početka okupljanja oko podneva po mjesnom vremenu te je u policijskom kombiju u samo sat vremena završilo njih najmanje 40, rekao je Reutersu neimenovani očevidac.

image
prosvjed u Minsku
-/TUT.BY/AFP
image
prosvjed u Minsku
-/TUT.BY/AFP

Prošli vikend deseci tisuća ljudi sudjelovali su u prosvjedu u Minsku što je uključilo i demonstracije pred predsjedničkom rezidencijom. Promatrači procjenjuju da je broj sudionika premašio 100.000.

Novi prosvjed u nedjelju bit će posvećen uhićenoj oporbenoj čelnici Mariji Koljesnikovoj koju su, prema riječima njezinih pristaša, maskirani muškarci prisilno odveli ovog tjedna u središtu Minska.

image
prosvjed u Minsku
-/TUT.BY/AFP
image
prosvjed u Minsku
-/TUT.BY/AFP

"Nećemo dopustiti nasilnicima da pomisle da će im Bjelorusi ikad zaboraviti ili zaboraviti njihove zločine", najavili su.

Koljesnikova (38) posljednja je od triju žena koje su sudjelovale u predsjedničkoj kampanji natječući se protiv Lukašenka koji je pobijedio s 80 posto na izborima koje Zapad i oporba ocjenjuje da nisu bili ni pošteni ni slobodni.

Druge dvije kandidatkinje, Svetlana Tihanovska i Veronika Cepkalo, izbjegle su iz zemlje.

Od predsjedničkih izbora 9. kolovoza prosvjeduje se gotovo svakodnevno protiv lažiranja izbornih rezultata i brutalne represije koja je slijedila.

Lukašenko (66), na vlasti 26 godina, odbija dijalog s oporbom te optužuje Zapad za urotu kojom ga žele srušiti.

image
prosvjed u Minsku
-/TUT.BY/AFP
image
prosvjed u Minsku
-/TUT.BY/AFP

Sve se više oslanja na Rusiju, svog glavnog saveznika i gospodarskog partnera, bez obzira na jake napetosti između dviju zemalja posljednjih godina jer je Kremlj tražio dublju gospodarsku i političku integraciju s Bjelorusijom, čemu se do sada Lukašenko protivio i optuživao Rusiju da želi potčiniti njegovu zemlju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostit će Lukašenka u ponedjeljak u Moskvi, najavio je glasnogovornik Kremlja.

Uvod u razgovore bit će objavljen, ali poslije neće biti niti konferencije za novinare niti potpisivanja dokumenata, rekao je Dmitrij Peskov novinarima.

"Bit će to radni posjet, razgovor s predsjednikom Putinom", rekao je Peskov, javlja ruska agencija Interfax prenoseći da će se razgovarati o jačanju bilateralnih veza, uključivo energetski sektor.

image
prosvjed u Minsku
-/TUT.BY/AFP
image
prosvjed u Minsku
-/TUT.BY/AFP

Najmanje 7000 prosvjednika uhićeno je od izbora. Ujedinjeni narodi primili su 450 izvješća o mučenju i zlostavljanju zatvorenika.

Članice Višegradske skupine (V4), inače četiri članice Europske unije, Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, predstavit će Europskom vijeću prijedlog ukidanja viza za bjeloruske državljane, najavio je u petak poljski premijer Mateusz Morawiecki.

U ime V4 Morawiecki je na sastanku četvorke u Lublinu u Poljskoj optužio bjeloruske vlasti za gušenje prosvjeda i pozvao na oslobađanje svih političkih zatvorenika.

"Svi se slažemo da se u Bjelorusiji moraju održati slobodni izbori, kako bi bjeloruska nacija donijela suverenu odluku o svojoj budućnosti", rekao je Morawiecki.

image
prosvjed u Minsku
LOU BENOIST/TUT.BY/AFP
image
prosvjed u Minsku
LOU BENOIST/TUT.BY/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:30