‘A SAD ADIO...‘

Emotivan rastanak ugostitelja od Petrinje: Bilo je lijepo dok je trajalo. Od sutra vas hrani država

Ono što se na ovoj lokaciji događalo protekla dva tjedna je jedinstveno i neponovljivo
Ugostitelji volonteri odlaze iz Petrinje
 Damir Krajac/Cropix

"Gospođo uzmite sira, šunke. Mi idemo. Trebat će vam"; nutkao je jedan od kuhara postariju gospođu na trgu u Petrinji gdje su ugostitelji proteklih dva tjedna kuhali za postradale u potresu.

"A gdje idete?", pita gospođa.

"Mi smo svoje završili. Od sutra vas država i Pleter hrane", odgovara joj kuhar.

"Ajoj", na to će gospođa i uzima pet obroka tople hrane. Jedne od posljednjih koje su privatni ugostitelji skuhali na ovoj lokaciji.

"Tu smo još večeras do osam ili dok bude hrane. Dijelimo ljudima sve što nam je ostalo. Mlijeko, pive, hranu. Nek' si pomognu. Danas nam je došao Pleter i donio svoje krpice i piletinu. Rekli su nam da dijelimo po jedan komad. Da smo mi imali takve komadićke, dijelili bi barem po tri, a ne samo jedan. Sramota", govori mi drugi kuhar.

Još u nedjelju ugostitelji su govorili da će ovdje kuhati do daljnjega, a taj dan je već stigao. Danas. Večeras je na petrinjskom trgu posljednji dan što privatni ugostitelji kuhaju za postradale u potresu. Najavljuje se mogućnost da kuhinja bude na nekoj drugoj lokaciji ili da se u nekom drugom obliku kroz kuhanje doniraju sredstva za postradale.

image
Ugostitelji odlaze iz Petrinje
Damir Krajac/Cropix

No, ono što se na ovoj lokaciji događalo protekla dva tjedna je jedinstveno i neponovljivo. Na Trgu hrvatskih branitelja večeras se skupljaju stvari, razmontiravaju klupe. Volonteri se pozdravljaju, za uspomenu se potpisuju kuharske pregače. Ima pjesme, ali i poneka suza.

image
Ugostitelji odlaze iz Petrinje
Damir Krajac/Cropix

U ovih 14 dana svakog dana je samo na ovoj lokaciji dnevno podijeljeno oko 4000 obroka. Kuhali su se gulaši, variva, bolonjezi, pekli roštilji, radila kotlovina, dijelili kolači. Od sutra toga više nema. Pleter kuha samo jedno jelo i dijeli suhi obrok. Više neće biti ni kruha po želji.

image
Ugostitelji odlaze iz Petrinje
Damir Krajac/Cropix

Lokacija na kojoj se proteklih dana kuhala i dijelila hrana proglašena je nesigurnom pa će Pleter hranu dijeliti na drugoj lokaciji u gradu gdje je još danas vojska uređivala prostor. Prema tvrdnjama ugostitelja, u dva tjedna utrošili su oko 80 tona namirnica koje su kupili sami ili su im donirali mesni proizvođači, ali i proizvođači ostalih prehrambenih proizvoda.

image
Ugostitelji odlaze iz Petrinje
Damir Krajac/Cropix

Oko 600 volontera se brinulo oko pripreme i podjele hrane. Mnogi su spavali u autima po šatorima.

"Bilo je lijepo dok je trajalo", dobacuje mi jedna volonterka. A drugi u crnu petrinjsku noć zavija: "A sad adio..."

Medved: Moguće i da umjesto Pletera kuhaju lokalni ugostitelji

Načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved komentirao je ideju predsjednika Republike Zorana Milanovića da država preko modela javne nabave zaposli lokalne kuhare i plati ih da pripremaju hranu umjesto Pletera.

- Mi to nismo ni u jednom trenutku isključili. Ja sam to rekao u nekoliko navrata da su svi modeli potpore stanovništvu na potresom porušenom području otvoreni modeli. Mi smo sada u sustav prehrane uključili tvrtku Pleter koja je u državnom vlasništvu i koja je sposobna preuzeti pripremu velikih količina prehrane. Oni su započeli s poslom. Kako se vrijeme dalje bude odvijalo i u skladu s potrebama, tako ćemo analizirati i razmotriti sve opcije, poručio je Medved, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2022 15:31