UGLEDNI GOST

Francuski šef diplomacije u Petrinji: ‘Hrvati, dobro se sjećam kako ste vi nas podržali 2019.‘

Došao sam iskazati solidarnost Francuske sa Hrvatskom i stanovništvom u ovoj regiji koja je pogođena potresom - rekao je Le Drian
 Ronald Gorsic/Cropix

Ministar za Europu i vanjske poslove Francuske Republike Jean-Yves Le Drian stigao je u službeni posjet Republici Hrvatskoj. Današnji boravak u Lijepoj našoj započeo je posjetom vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji nakon čega je obišao i centar grada kako bi se iz prve ruke uvjerio u prizore užasa koji su ostali nakon razornog potresa prije puna dva tjedna. Francuska je prvog dana 2021. kopnenim putem za Hrvatsku poslala putem Mehanizama civilne zaštite 240 šatora. Dočekali su ga župan Ivo Žinić te ministar Gordan Grlić Radman.

- Hvala vam poštovani ministre na dolasku te Republici Francuskoj na potpori i na pomoći Hrvatskoj i Sisačko-mosalavačkoj županiji. Dobrodošli u Petrinju, u županiju koja ima 19 jedinica lokalne samouprave a 15 ih je doživjelo razaranje od potresa. Najviše su stradali Petrinja, Sisak i Glina te manje općine i ruralna područja. Ova županija broji 172.500 stanovnika, a direktno je potresom zahvaćeno 116.000 stanovnika. Ukupne štete, ukratko, su preko 35.000 stambenih objekata, 850 trgovačkih društava i poduzeća, 700 malih obrta i preko 3000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Osim ovih materijalnih šteta, velika je šteta i na infrastrukturi. Od 56 škola njih devet je potpuno srušeno i uništeno, od 30 sakralnih objekata, 10 ih je potpuno uništeno. Velika su ovo razaranja. Hvala svima, cijeloj Europi i svijetu koji su s nama od prvog dana. Od kad je bio potres, sve žurne snage djeluju i funkcioniraju. Hvala hrvatskoj vojsci i načelniku glavnog stožera te svim vojnicima koji su spašavali ljude iz ruševina, kao i policajcima, Crvenom križu, vatrogascima, HGSS-u te volonterima – rekao je župan Žinić iskazavši nadu da će Francuska do kraja ostati u Hrvatsku.

Ministar Grlić Radman također se zahvalio na posjetu francuskom ministru koji je prihvatio njegov poziv i odvojio vrijeme da obiđe Banovinu.

- Banovina nije sama. Ovao je čin solidarnosti naših prijatelja u Europskoj uniji, zahvaljujuem svima na materijalnoj, financijskoj i psihološkoj potpori. U ime vlade RH, građana i stanovnika ovoga područja hvala Francuskoj koja se odmah odazvala na našu poziv u pomoć te je već 1. siječnja dopremila 240 šatora s opremom namijenjenih za smještaj stanovnika. Najavljen je dolazak šest stambenih kontejnera od kojih su dva na putu ovom kraju. Francuska je pokazala svoju solidarnosti i u ožujku prošle godine kada je potres pogodio Zagreb. Naša je suradnja vrlo dobra, prijateljska, europska, a ovakve geste posebno cijenimo kao izraz solidarnosti. Hvala vam dragi ministre na donaciji humanitarne pomoći – rekao je Grlić Radman.

Francuski ministar Jean-Yves Le Drian se zahvalio na prijateljskim riječima.

- Gordan i ja smo pred puno vremena predvidjeli da ja posjetim RH jer naše dvije zemlje imaju povijesni, snažan značajan odnos i akcijski plan na temelju kojeg surađujemo. I bilo je nezamislivo da se nađemo na sastanku bez da ja posjetim Petrinju. Došao sam iskazati solidarnost Francuske sa Hrvatskom i stanovništvom u ovoj regiji koja je pogođena potresom i koja se nosi sa razornim posljedicama potresa. Naša poruka solidarnosti upućena je i spasiteljima koji rade izvrstan posao. Iskazivanje podrške je solidarnost. Hrvatska je nama pružila svoju podršku 2019. kada je gorila crkva Notre Dame u Parizu. Sada se vi u Petrinji nalazite u teškom trenutku i zato smo ovdje. Kao što se sjećate, odmah smo reagirali i poslali šatore i isto tako smo poslali šest kontejnera koji stižu, ali vrijeme nam nije u korist. I Europa je pokazala solidarnost, 27 država članica su solidarne i surađuju unutar EU. Bilateralnu suradnju ćemo danas na sastanku dodatno unaprijediti – zaključio je francuski ministar Le Drian nakon čega je obišao uži centar Petrinje.

Inače, jučer je Petrinju obišao i državni tajnik za vjerske i etničke odnose Ureda predsjednika mađarske Vlade Miklós Soltész u pratnji državnog tajnika za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenka Lučića i to kao nastavak na prošlotjedni sastanak ministra Gordana Grlića Radmana i mađarskog ministra Petera Szijjarta na kojem je najavljeno kako će Mađarska uz poslanu humanitarnu pomoć, obnoviti i jednu školu te crkvu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Dvojica državnih tajnika su obišla potresom uništenu Prvu osnovnu školu Petrinja kao i crkvu Sv.Nikole i Vida u Žažini koju je mađarska odlučila obnoviti.

Državni tajnik Soltész naglasio je da je nakon višestoljetnog suživota i vrlo dobrih odnosa dviju zemalja prirodno da Mađarska pomogne Hrvatskoj. Dodao je da će Mađarska ove godine osigurati i ljetovanje za 200 djece na obali mađarskog jezera Velence. A odmah nakon potresa, Mađarska je putem Mehanizma civilne zaštite EU donirala 250 kreveta i 250 vreća za spavanje te bilateralno putem donacija tvrtki i 5000 svjetiljki premo Tungsrama i 56 stambenih kontejnera preko MOL-a, a u međuvremenu su počeli stizati i kontejneri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:56