PRVA BEBA U 2021.

Gradonačelnica Supetra posjetila obitelj kojoj je obećala sagraditi kuću, župan u bolnici obišao najmlađeg člana

Prvorođeno dijete ove godine u Hrvatskoj - dječaka Darisa i majku Natašu Safić, u bolnici posjetili su sisačko-moslavački župan i dožupan
Prva beba rođena u 2021. u Sisku
 Zeljko Puhovski

Prvorođeno dijete ove godine u Hrvatskoj - dječaka Darisa i majku Natašu Safić, u sisačkoj Općoj bolnici posjetili su u subotu sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i dožupan Roman Rosavec u pratnji ravnatelja bolnice Tomislava Dujmenovića.

Nakon što je mladoj majci čestitao u svoje, ali i ime premijera Andreja Plenkovića, uz prigodne darove, župan Žinić je izjavio kako je to u cijeloj agoniji jedan radosni trenutak. "Ovo simbolično rađanje u prvoj minuti bolnice, je simbol da će 2021. godine krenuti u jednom boljem smjeru i da nas ove godine očekuje novi razvoj", rekao je Žinić.

Dogovoreno je da će majka i dijete ostati u sisačkoj bolnici sve dok im se ne osigura prikladni smještaj. Kao što je poznato, grad Supetar s Brača, donio je odluku kako će obitelji Safić izgraditi kuću, što će biti trajno rješenje.

Nakon posjeta, župan Žinić je rekao kako vjeruje da će se u idućim danima locirati preostali problemi. "Sustav sada dobro funkcionira, od lokalnih sredina do države. Utemeljili smo call centar gdje će se građani moći javiti sa svojim potrebama. Stradalim osoba je potrebna i psihološka pomoć i već ćemo u nedjelju uputit jedan stručni tim na teren", rekao je župan.

Izrazio je zahvalu Vladi RH koja je sve svoje snage stavila na raspolaganje. "Velika materijalna pomoć je samo početak sanacije, kako bi se stanje stavilo pod kontrolu i ujedno sanirala manja oštećenja. Prema prvim procjenama imamo 8750 oštećenih stambenih objekata i veliki broj javnih objekata. Pred nama je prvi zadatak zbrinjavanja ljudi, a pritom ne želimo da itko bude zaboravljen. Prve su procjene da štete iznose oko tri milijarde kuna", rekao je Žinić.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković posjetila je tijekom dana u Petrinji obitelj Safić i donijela pomoć za tu u potresu stradalu obitelj.

image
Ivana Marković posjetila obitelj Safić
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Ivana Marković posjetila obitelj Safić
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Ivana Marković posjetila obitelj Safić
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Ivana Marković posjetila obitelj Safić
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Ivana Marković posjetila obitelj Safić
Zeljko Puhovski/Cropix

U sisačkoj bolnici situacija je teška, ali hitne službe opet rade

Nakon razornog potresa, u sisačkoj Općoj bolnici situacija je teška, ali hitne službe opet su u funkciji, izvijestio je u subotu ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović.

Nakon snažnog potresa 29. prosinca, gotovo svi odjeli sisačke Opće bolnice "Dr Ivo Pedišić" teško su oštećeni i neupotrebljivi za temeljnu djelatnost što je pred upravu bolnice, odnosno ravnatelja dr. Tomislava Dujmenovića stavilo složene zadatke organizacije bolničkog sustava i njegovih 1050 zaposlenika.

Uz velike napore, ali i pomoć Ministarstva zdravstva, iako u smanjenom opsegu, bolnica danas obavlja svoju odgovornu zadaću.

Kako kaže ravnatelj Dujmenović, već nakon prvog potresa, u krugu bolnice oštećene su sve zgrade osim zgrade ginekologije, koja je bila manje oštećena. Također su oštećeni i dislocirani objekti fizikalne medicine, dermatologije, te Odjel pulmologije, palijative i dugotrajnog liječenja u Petrinji.

"Nakon prvog šoka, zbrinuli smo sve bolesnike i premjestili ih u zagrebačke klinike, nakon čega smo se postupno organizirali. Stanje je i nadalje vrlo teško, ali nastojimo da novom organizacijom bolnica funkcionira što normalnije, tako da smo uspostavili sve hitne službe koje su sada u zgradi ginekologije, a jednim dijelom u zgradi kirurgije gdje je hitna kirurška ambulanta", rekao je Dujmenović.

Na taj način, dodao je, sve hitne ambulante koje su i do sada radile, opet su u funkciji.

Jednim dijelom bolesnici se hospitaliziraju i u tri šatora, koje je nedavno postavila Hrvatska vojska. Dva su šatora za internističke bolesnike, a jedan šator za infektološke, odnosno covid bolesnike. Nakon dijagnostičke obrade i nakon pregleda, dio bolesnika ostaje na ginekologiji, dok se drugi, koji zahtijevaju daljnji tretman i liječenje, šalju u zagrebačke klinike.

"Vlada je u našem slučaju vrlo brzo reagirala, a ministar Vili Beroš i danas je bio u našoj bolnici. Inače, u stalnoj smo komunikaciji telefonom i porukama i na svaki problem ministar brzo reagira i stalno nam pomaže. Bez pomoći ministarstva puno problema sami ne bismo mogli riješiti", rekao je ravnatelj Dujmenović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:24