BEZ PREDRASUDA

Hajdaš Dončić o Tomaševiću: Bila bi šteta ostati bez dobrog aktivista, a dobiti lošeg gradonačelnika

O kadrovskoj krizi najvećih stranaka u studiju Hanza medije razgovarali smo s Brankom Bačićem i Sinišom Hajdašem Dončićem
Branko Bačić i Siniša Hajdaš Dončić u emisiji Bez predrasuda
 Jutarnji List

Iako nas do lokalnih izbora dijele samo tri mjeseca, dvije najveće stranke u zemlji (HDZ i SDP) još nisu nominirale svoje kandidate za gradonačelnike brojnih, pa i najvećih gradova. O kadrovskoj krizi najvećih stranaka u televizijskom studiju Hanza medije razgovarali smo s potpredsjednicima HDZ-a i SDP-a, Brankom Bačićem i Sinišom Hajdašem Dončićem.

• Do izbora je nešto više od 90 dana, a HDZ još nema svog kandidata za gradonačelnika najvećega grada u zemlji. Što to govori o najvećoj stranci u Hrvatskoj?

- To prije svega govori o tome da obavljamo intenzivne konzultacije unutar gradske organizacije, s užim vodstvom stranke, radi odabira najboljeg kandidata i za Zagreb i za HDZ. S obzirom na značaj ovoga grada, s obzirom na svjetla pozornice koja prate predizbornu kampanju u Gradu Zagrebu, i s obzirom na činjenicu da želimo izaći s prepoznatljivim kandidatom, držimo da je tih, kako ste rekli, nešto više od 90 dana dovoljno za njegovu promociju i za gradnju njegove prepoznatljivosti. Itekako dovoljno. I to je razlog zašto još nismo izašli s imenom kandidata. Sjećam se kampanja kad su neki kandidati rano propjevali, a onda se umorili i posustali već u ranoj fazi kampanje - kaže Bačić.

O propasti pregovora šefa vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića s Damirom Vanđelićem o tome da šef Fonda za obnovu bude HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, Bačić je rekao da "u politici, kao i životu, ne znači da će prvi razgovor rezultirati konačnim ishodom". Trudio se istaknuti da propast tih pregovora nema nikakve veze s političkim brakom između HDZ-a i Milana Bandića u Zagrebu.

- S g. Vanđelićem se razgovaralo, a ja želim napomenuti to da svakom našem (potencijalnom) kandidatu, uključujući i njega, HDZ ne postavlja uvjete vezane uz aktualnoga gradonačelnika. Kako ćemo (surađivati) s njime, hoćemo li s njime postizborno, predizborno, nekako se međusobno štititi... Naš kandidat i Gradska organizacija HDZ-a imat će otvorene ruke da predstavljajući se (biračima) pobijede na zagrebačkim izborima, a nakon izbora ćemo formirati vladajuću većinu u Gradskoj skupštini - kaže Branko Bačić.

• Opet s Milanom Bandićem?

- S onim koga odredi Gradski odbor HDZ-a i, jasno, s nama sličnim strankama - kaže potpredsjednik HDZ-a.

Kada ćete napokon i službeno nominirati Joška Klisovića za gradonačelnika Zagreba, pitali smo potpredsjednika SDP-a Sinišu Hajdaša Dončića.

- Nismo javnost htjeli zamarati nekim stvarima koje se tiču isključivo rada u stranci. Nakon što smo u subotu održali sjednicu Glavnog odbora SDP-a, mi ćemo, nadam se, za desetak dana predstaviti našeg kandidata za gradonačelnika Zagreba. A to će 99,9 posto biti moj kolega iz Vlade i Sabora, čovjek koji je rođen u Zagrebu, Joško Klisović - rekao je Hajdaš Dončić.

• Ni SDP-ov plan za Zagreb nije neki 'masterplan' jer u kampanju za lokalne izbore ulazite s raspuštenim vodstvom zagrebačkog SDP-a, organizacije koja je očito podijeljena frakcijama, a šef SDP-a neke je iz vrha zagrebačkog SDP-a optužio za kolaboriranje s Bandićem, za klijentelizam i oportunizam; kako se vi u takvom stanju uopće planirate boriti na tri fronte istodobno: protiv Bandića, HDZ-a i Tomislava Tomaševića?

- Vrlo jednostavno. Što se tiče Zagreba, nažalost, zbog prošlih vremena jedan dio članova Gradske organizacije bio je usko povezan s Milanom Bandićem ili preko zaposlenja ili nekih drugih poslova s Bandićevom nomenklaturom. A ako mi želimo, a želimo, pred Zagrepčane izaći čistog srca, morali smo napraviti ono što smo napravili. Zato ćemo sada ponuditi kandidata kojeg smatramo najboljim. Klisović je bolji čak i od g. Tomaševića, jer je g. Tomašević dobar aktivist, ali je pitanje kakav bi bio gradonačelnik. Mislim da bi bila šteta izgubiti dobrog aktivista, a dobiti lošeg gradonačelnika. Joško Klisović je sve suprotno od njega: osoba koja ima veliko iskustvo i u civilnom i u korporativnom i u javnom sektoru. Klisović se mora, pod navodnim znakovima, baciti na glavu. Idemo probati ući u drugi krug - kaže Hajdaš Dončić.

• Ako SDP-ov kandidat ne uđe u drugi krug, hoćete li svoje birače pozvati da glasaju za Tomaševića, za čovjeka kojeg vi smatrate dobrim aktivistom, ali ne i političarom koji bi bio dobar gradonačelnik?

- Vrlo jednostavno, mi podržavamo nama ideološki bliske stranke. Nama najbliža stranka je Možemo!. Ako se dogodi da Tomislav Tomašević uđe u drugi krug, mi ćemo ga podržati - kaže potpredsjednik SDP-a.

U snimci cijele emisije “Bez predrasuda” pogledajte Bačićevo i Hajdaševo Dončićevo vrludanje u odgovorima na pitanje hoće li HDZ još jednom u Splitu u postizbornu koaliciju sa Željkom Kerumom, koga će SDP kandidirati u Splitu, Osijeku, ali i Vukovaru, gdje će im se suprotstaviti netom iz stranke izbačeni Željko Sabo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:06