TRIBINA NA PRAVU

Hasanbegović se žalio na ‘koronamaniju‘ pa spočitao Gotovcu: ‘Zašto koriš studente oko cijepljenja?‘

Teme tribine su svrhovitost i opravdanost covid potvrda, ograničavanja slobode kretanja, kršenja prava na privatnost, prava na izbor...

Mato Palić, Zlatko Hasanbegović i Viktor Gotovac na tribini ”COVID potvrde: kršenje ljudskih prava ili neophodno sredstvo sigurnosti”

 Hanza Media

Tribina "COVID potvrde: kršenje ljudskih prava ili neophodno sredstvo sigurnosti" održala se u četvrtak u Ćirilometodskoj u Zagrebu.

O covid potvrdama su polemizirali saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, Viktor Gotovac, profesor s Katedre radnog i socijalnog prava Pravnog fakulteta i Mato Palić, ustavni stručnjak s Katedra ustavnog prava.

Tribinu možete gledati na video linku ispod ili preko Facebook stranice Jutarnjeg lista.

Teme tribine bile su svrhovitost i opravdanost COVID potvrda, ograničavanja slobode kretanja, kršenja prava na privatnost, prava na izbor te prava na rad.

'Covid potvrde su apsurdne'

Zlatko Hasanbegović je tako napomenuo da ovdje nastupa kao političar.

- Držim covid potvrde selektivnima, apsurdnim, nepotrebnima, protuustavnim i dijelom protuzakonitim mjerama. Načelno, nema sumnje da su covid potvrde u funkciji ograničavanja ljudskih prava, ali mislim da to nije nužno sredstvo. Covid potvrde i nisu epidemiološke mjere jer se ne može ići u Sabor, ali može u trgovinu, kockarnicu i javni prijevoz. Prema tome, riječ je da se represivnim mjerama otežava život zdravim ljudima - rekao je Hasanbegović.

Dodao je pritom da je koronomanija to da nitko osim stručnjaka ne može izricati mišljenje o epidemiološkim mjerama.

Profesor Pravnog fakultet i kandidat za šefa zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac rekao je da nama treba pravi zakon, a ne epidemiološki zakon. Ponudio je i hipotetsku situaciju u kojoj poslodavac danas brani dolazak djelatniku na posao jer nema covid potvrdu, a onda njegov nedolazak na posao uzima kao razlog za otkaz.

- Meni to djeluje jako nategnuto. Ali možda će se o tim stvarima odlučivati za pet godina - kaže Gotovac.

Dodao je da je vlast bila tvrdoglava i da nije htjela mijenjati Zakon o radu koji bi uredio rad od kuće.

- Pitanje je za pravnike jesmo li poduzeli sve što smo mogli. Ja mislim da nismo, a hoće li nas ustavnu sud sankcionirati u budućnosti ostaje za vidjeti. I tu je Zlatko u pravu - kaže.

Gotovac je također izrazio zabrinutost da je mali broj studenata Pravnog fakulteta cijepljeno.

'Ne postoji pravo na širenje virusa'

Hasanbegović se osvrnuo i na svoju izjavu o tome "da ima pravo na virus".

- To je ironijska opaska jer oni zdravi, a necijepljeni nemaju pravo na virus, a cijepljeni imaju jer ga i jedni i drugi mogu prenositi. Ljudsko je pravo na smrt i bolest, da opet budem malo ironičan - govori.

Spočitnuo je Gotovcu i što kori svoje studente oko cijepljenja.

- Nitko ne bi trebao biti higijeničar i upozoravati na cijepljenost svojih studenata. Cijepljenje nije obvezno - kontrirao je.

- Pravo na virus možda zvuči kao ostvarivanje slobode, ali to ne postoji u propisu. Pravo na virus može biti prihvatljivo, ali ne i širenje virusa. A bolest je zarazna, širi se, možeš je prenijeti. Jesu li mjere logične, to je pitanje za stožer. Ali u zajednici ta individualna sloboda ima posljedice. I one moraju biti unaprijed poznate - rekao je profesor ustavnog prava Mato Palić.

- Zakon je morao propisati što i kako bi trebali postupati poslodavci i radnici. Trebalo je postaviti jasan hodogram, a onda ne bi bilo situacija kao u Baranji, recimo, gdje šest nastavnika bez Covid potvrda ide na posao u školu, a onda u drugim školama se učiteljima brani ulazak.

Negdje se može bez potvrde, a drugdje se ne traže. To je slika naše pravne države - kaže Gotovac.

Referndum Mosta

Govoreći o referendumu koji je pokrenuo Most o ustavnosti Stožera i ukidanju Covid potvrda, Palić kaže da, ako prođe, opet Sabor neće odlučivati dvotrećinskom većinom kako je to zamislio Most jer da je vladajuća većina to htjela, ukratko, već bi tako odlučila.

Hasanbegović je rekao da referendum načelno podržava, kao oblik iznošenje stava, ali da bi mu draže bilo da je inicijativa došla od građana nego od političke stranke.

- Malo sam skeptičan oko uvođenja pojmova epidemije i pandemije u Ustav jer o definiciji tog pojma odlučuje Svjetska zdravstvena organizacija, a mi o tome sada ne znamo puno - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:00