StoryEditor
IZBORI U HSS-u

Hrvatska seljačka stranka ima novog starog predsjednika: Krešo Beljak ostaje na čelu stranke

Na unutarstranačke izbore izašlo je 65 posto delegata i odlučili su da Beljak ostaje na čelu stranke
Krešo Beljak
 Zeljko Puhovski/Cropix

- Krešo Beljak je novi/stari predsjednik HSS-a. Tako je odlučilo 65 posto delegata Glavne izborne skupštine - objavljeno je na stranicama te stranke.

HSS-ovci su u četvrtak, naime, birali stranačko vodstvo i predsjednika između Kreše Beljaka i Željka Leinarta. Osim predsjednika stranke, Skupština je birala i šest potpredsjednika, tri birana člana Predsjedništva te članove i zamjenike članova Nadzornog odbora, Statutarnog povjerenstva i Časnog suda HSS-a.

Izborna komisija objavila je da je u izboru za predsjednika stranke sudjelovalo 610 od 965 delegata, utvrđeno je 609 važećih glasova i jedan nevažeći.

Krešo Beljak dobio je 508 glasova, a njegov protukandidat i glavni tajnik stranke Željko Lenart 101 glas.

Predsjednik HSS-a Beljak je nakon debakla na izborima rekao kako je spreman dati ostavku, no od toga je ubrzo odustao, uz obrazloženje kako “nije imao obraza odbiti ljude koji ga podržavaju”.

Stoga se ubrzo kandidirao za predsjednika stranke na izbornoj skupštini 30. srpnja, nakon što je odbor zagrebačke županijske organizacije HSS-a jednoglasno odlučio da ga ponovno kandidira za predsjednika stranke.

- Mislio sam da se neću ponovno kandidirati jer sam napravio mnogo grešaka, no nisam imao obraza odbiti ljude koji me podržavaju - objasnio je tada.

Protiv ove izborne skupštine pobunilo se 14 organizacija, a i Ana Maria Petin, članica Predsjedništva HSS-a.

- Nije se dogodilo ništa neočekivano. Stranka je spala na ovakve igrokaze. Za većinu HSS-ovaca danas nije bila skupština jer farsa koja je protustatutarna, a time i njeni rezultati nemaju vrijednost - komentirala je Petin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2020 00:40