OBILNE OBORINE

I Županja pod vodom, palo gotovo 150 litara kiše, ulice izgledaju poput ogromnog bazena. Oluja i kod Lovasa

Zbog obilne oborine brojne su kuće i podrumi pod vodom pa hitne službe imaju mnogo posla na terenu
Potop u Županji
 Snimio čitatelj

Jaka kiša koja je u ponedjeljak navečer pala na području grada Županje prouzročila je velike probleme žiteljima toga grada jer je voda prodrla u pojedine obiteljske kuće, ali i poplavila dijelove gradskih prometnica.

Na terenu su sve raspoložive snage JVP Županja i komunalnog poduzeća Komunalac koje pokušavaju ispumpati vodu iz kuća u koje su prodrle prekomjerne količine oborina.

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Županje Mladen Dogan za Hrvatski radio Županja je kazao kako problema ima u svim dijelovima grada, ali i u susjednim Bošnjacima.

Jaka kiša počela je padati iza 18 sati, a pljusak je bio toliko jak da odvodi nisu uspjeli primiti tako veliku količinu vode koje je u vrlo kratkom vremenu palo na nekim mjestima i do 144 litre po četvornom metru.

Snažno nevrijeme pouzročilo je u istočnom dijelu Vukovarsko-srijemske županije najviše štete na poljoprivrednim usjevima koji su, na nekim površinama, stradali u potpunosti, a načelnica Općine Lovas Tanja Cirba najavila je da će zatražiti proglašenje stanja elementarne nepogode.

Nakon što je snažno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom i ledom u nedjelju navečer pogodilo istočni dio Vukovarsko-srijemske županije, načelnica Općine Lovas Tanja Cirba izjavila je u ponedjeljak za Hinu kako na području Opatovca nema poljopriedne kulture koja nije stradala.

Posvjedočila je da joj se danas javio jedan ovdašnji poljoprivrednik koji pod kukuruzom ima 13 hektara i stopostotnu štetu na usjevu, istaknuvši kako sam Lovas nije toliko stradao koliko susjedni Opatovac.

"Najgore je prošao kukuruz koji je od siline vjetra polegao i on se više neće dignuti. Štete na suncokretu su djelomične, a stradali su i voćnjaci sa šljivom te vinogradi", rekla je Cirba. Napomenula je kako je nevrijeme najviše zahvatilo područje Opatovca, te Mohova i Bapske na iločkom području rekavši da su na tim područjima i štete najveće.

Podsjetila je da je u posljednja dva do tri dana u Lovasu palo više od 110 litara kiše po četvornom metru.

"Ono što nije oborio vjetar, stradalo je od leda, a najviše kukuruz koji je stradao gotovo u cijelosti", izjavila je Tanja Cirba.

Najavila je da će, najvjerojatnije već sutra, čim prikupi podatke s terena, od župana Vukovarsko-srijemske županije zatražiti proglašenje stanja elementarne nepogode za područje Općine Lovas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:52