STIGLE PRVE DOZE

Imunolog Trobonjača: ‘Tri su glavna razloga zašto je dobro cijepiti djecu‘

Iz Nacionalnog stožera za Jutarnji list su demantirali da se razmišlja o uvođenju covid-potvrda za djecu

Cijepljenje djece

 Matija Djanešić/Cropix

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zaprimio je 48 tisuća doza Pfizerova cjepiva za djecu u dobi od 5 do 11 godina, koje će se distribuirati diljem Hrvatske, a cijepljenje počinje u srijedu u HZJZ-u.

Djeca u toj dobi također primaju dvije doze cjepiva, ali ono sadrži trećinu doze za odrasle. Cjepivo se preporučuje svima, ali posebice imunokompromitiranoj djeci, a što se booster doze tiče, ona nije potrebna, osim za imunokompromitiranu djecu.

Zavodi za javno zdravstvo cijepljenje će organizirati putem pedijatrijskih ambulanti i ambulanti školske i obiteljske medicine. Stoga se roditelji koji žele da se njihova djeca cijepe trebaju javiti izabranom pedijatru, odnosno izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom školskom liječniku.

Iako je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Šimetin Pavić rekla kako bi bilo dobro da se i za djecu uvede covid-potvrda, te da će se o tome razgovarati, iz Nacionalnog stožera civilne zaštite za Jutarnji list su demantirali i rekli da se o tome nikada nije niti razmišljalo.

Imunolog Zlatko Trobonjača stava je da djecu treba cijepiti jer iako rijetko, i oni mogu teže oboljeti.

- Američka istraživanja pokazuju da na 100 tisuća oboljele djece njih sto bude hospitalizirano, od kojih 20 bude i na kisiku, a jedno dijete, nažalost, premine - kaže Trobonjača i dodaje da su kod njih te brojke ipak veće nego kod nas jer su imali žestoke epidemije s velikim brojem oboljele djece. Smatra da su tri glavna razloga za cijepljenje: postcovid sindrom, multiorganski upalni sindrom i prijenos bolesti starijim ukućanima.

- Što se tiče dugog covida kod djece, toga ima sve više, a to zna uključivati brojne simptome, od glavobolja, umora, kratkog daha, problema s prehranom, promjenama spavanja... Tu je i ozbiljani multiorganski upalni sindrom, od kojeg je do sada u Hrvatskoj bolovalo 200-tinjak djece, a jedno dijete je, nažalost, i preminulo - kaže Trobonjača i zaključuje da srećom, iako izaziva teško stanje, može se uspješno liječiti.

Naravno, prijenos starijim ukućanima stvara rizik teških oboljenja u kućanstvima, poglavito u onima gdje žive stariji i imunokompromitirani.

Epidemiolozi Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a, i Branko Kolarić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" kažu da je cjepivo odobreno i ispitano za skupinu djece u dobi od 5 do 12 godina i samim time ne treba se sumnjati u cjepivo.

- Ne očekujem velik interes, ali dobro je da roditelji koji žele cijepiti djecu imaju tu mogućnost. Djecu će uglavnom cijepiti oni koji su već cijepili svoje tinejdžere. Imamo jako mali odaziv u dobi od 12 do 14 godina, dok je od 15 do 19 ipak viši, a razlog je sigurno zdravstvene prirode, zatim zbog prelazaka granica, ali i kako bi se izbjegle samoizolacije - kaže Kolarić.

Što se tiče cijepljenja u Hrvatskoj, to izgleda ovako: cijepljeno je 2,5 posto mlađih od 18 godina, 11,8 posto u dobi od 15 do 17 godina, zatim 1,7 posto od 10 do 14 godina. Europa, pak, stoji bitno bolje, tako se u dobi od 10 do 14 godina cijepilo 47 posto djece iz Portugala, 41 posto iz Irske, 40 posto Finska, 39,4 posto s Islanda i 24 posto djece iz Austrije.

U najmanjoj hrvatskoj županiji, Međimurskoj, iz te je starije skupine cijepljeno 3725 djece i njih 406 u dobi od 12 do 14 godina. U mlađoj su skupini Međimurci u gornjem dijelu tablice s 4131 cijepljenim djetetom.

- Djeca se redovito cijepe kod svojih liječnika školske medicine i zadovoljni smo odazivom - kaže šefica međimurskih epidemiologa dr. Marina Payer-Pal.

Međimurje je prema broju stanovnika u samom vrhu po broju cijepljene djece u Hrvatskoj. Sada se nadaju da će, kaže ravnatelj ŽB-a Čakovec, pedijatar dr. Igor Šegović, da će jednak interes biti i za cijepljenje ove najmlađe skupine. Iako roditelji zasad ne pokazuju interes niti uopće pitaju o cjepivima za najmlađu skupinu.

U Varaždinskoj županiji interes za cijepljenje mlađe dobne skupine slabiji je nego kod susjeda, pa ih je veća županija cijepila manje, 330. Starije djece cijepljeno je 4738. Predbilježbi za cijepljenje najmlađe skupine u Krapinsko-zagorskoj županiji nema.

Ukupno je 14,2 posto djece u dobi od 12 do 17 godina do sada cijepljeno u Primorsko-goranskoj županiji, kaže Nataša Dragaš Zubalj, voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a. Radi se, prema njenim riječima, o oko dvije tisuće djece, a ti brojevi se, kaže, mijenjaju iz dana u dan.

- Zadnje vrijeme bilježimo nešto snažniji interes zbog odlazaka na skijanje - kazala je.

Doktorica Dragaš Zubalj kaže da očekuju dolazak cjepiva za djecu od 5 do 12 godina i početak cijepljenja u toj dobnoj skupini već od sutra.

- Organizirat ćemo poseban tim za tu dobnu skupinu jer se radi o malo drugačijem cjepivu s prilagođenim dozama. Bočica, naime, sadrži 10 doza, dok za druge dobne skupine sadrži 6 doza - kaže voditeljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:40