BURNA ‘REPLIKA‘

Kapulica: ‘SDP je plašio ljude fašizacijom društva‘; Hajdaš Dončić: ‘Zna se tko je krivac‘

U Replici su se suočili Mario Kapulica, Ivana Kekin i Siniša Hajdaš Dončić
Ivana Kekin
 CROPIX

Nakon napada na zgradu Vlade i teškog ranjavanja Oskara Fiurija, policajca koji je osiguravao Banske dvore, u Replici su o okolnostima u kojima je došlo do napada razgovarali Ivana Kekin, liderica Nove ljevice, Mario Kapulica, potpredsjednik saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Siniša Hajdaš Dončić, zastupnik SDP-a.

Istup premijera Plenkovića svi su čuli kao pozitivnu promjenu u retorici, ali su ipak, i Ivana Kekin i Hajdaš Dončić istakli kako je Andrej Plenković dugo tolerirao radikalne istupe političara s kojima je surađivao u prvom mandatu.

Kao bivši ministar, Hajdaš Dončić je jednom prilikom bio u situaciji da ga čuvaju i osjećao se - bedasto. Nitko nije zadovoljan trenutnim mjerama osiguranja na Markovu trgu, ali ih prihvaćaju jer ih smatraju privremenim.

Govoreći o netrpeljivosti u javnom govoru Kapulica je, između ostalog, kazao kako je SDP na izborima plašio ljude fašizacijom hrvatskog društva.

- Ne možemo vladu koja je izabrana prije tri mjeseca prozivati da je to srpsko-hrvatska koalicija, nenarodna, protunarodna vlada. Kod nas se politički obračuni preslikavaju na širu javnost i onda imamo političke obračune u kafiću, na cesti, i u konačnici, pucanje po ljudima – kazao je Kapulica.

- Radikalizacija društva je započela dolaskom Tomislava Karamarka na mjesto predsjednika HDZ-a. Plenković ima veliki problem jer je došao na vlast uz pomoć te desnice koje se sada rješava – replicirao mu je Hajdaš Dončić, zaključujući kako se sve vraća.

Kredibilitet Andreja Plenkovića su ljudi koji su sudjelovali u protestu šatoraša, a sada sjede uz njega, kazala je Ivana Kekin.

- Ne slažem se da do ekstremnog nasilja dolazi zato što se političke rasprave prelijevaju na ulice, u kafiće. Do nasilja dolazi zato što smo mi društvo u kojem se nasilje tolerira – rekla je Kekin i navela kako smo društvo u kojem je u prva tri mjeseca ove godine obiteljsko nasilje povećano za pedeset posto, u kojem svako peto dijete proživljava vršnjačko nasilje i u kojem je 57 posto žena 2019. godine doživjelo seksualno nasilje!

- Dok se oko toga ne dogovorimo, ne možemo govoriti o prevenciji nasilja kakvo se dogodilo u ponedjeljak – kazala je Kekin. Između ostalog, navela je primjere iz svoje prakse gdje kao psihijatrica tretira prodavačice iz dućana koje su po nekoliko puta bile izložene prijetnji oružjem na radnom mjestu.

- Mi moramo dići razinu sigurnosti ali da se što manje te mjere reflektiraju na slobodu ljudi, na njihovo pravo na okupljanje. Moramo osuditi govor mržnje. Ako je netko u stanju napisati da mu je žao da metak nije pogodio predsjednika Vlade, to je govor mržnje – rekao je Kapulica. - Osuđivanje govora mržnje kreće od toga da se dogovorimo da je pozdrav „za dom spremni” govor mržnje – replicirala je Kekin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:04