BRIEFING

Liječnici koji su na Rebru proteklog vikenda pacijentu presadili pluća: ‘Ovakvih operacija će biti još‘

U transplantacijskoj medicini Hrvatska je među vodećim zemljama u svijetu
Emisija Briefing
 Jutarnji list

"Za nas trojicu je sudjelovanje u ovom projektu transplantacije pluća ispunjenje sna. Sva trojica smo i osobno i poslovno motivirani da uspijemo u tome i dovoljno smo mladi da ćemo narednih godina održavati tempo i provoditi taj transplantacijski program na koji možemo biti jako ponosni“, rekao je u Briefingu u studiju Hanza Medije pulmolog dr. Feđa Džubur koji je s kolegama kardiokirurgom doc. dr. Tomislavom Kopjarom i kardiotorakalnim kirurgom dr. Dorianom Hiršlom član liječničkog tima KBC-a Zagreb koji je prije nekoliko dana izveo prvu uspješnu transplantaciju pluća u Hrvatskoj nakon dugo vremena.

Pacijent u dobi od 59 godina kojem su presađena oba plućna krila se, otkrivaju nam liječnici, uspješno oporavlja.

Hrvatska, kaže dr. Kopjar, ima jako razvijenu mrežu donora organa. Iako se službeno donorima smatraju sve preminule osobe koje za života nisu izričito rekle da to ne žele, nikad se organi pokojnika ne uzimaju bez suglasnosti njegove obitelji.

Dr. Kopjar, koji je kao glavni kirurg bio na čelu tima koji je presadio pluća, kaže da ga, kao i preostalu dvojicu kolega u studiju, barem jednom mjesečno zovu iz bolnice jer hitno treba transplantirati organ. Jednom mu se, otkriva, to dogodilo usred novogodišnje proslave koju je odmah napustio i odjurio u bolnicu pacijentu presaditi srce. Budući da će osim srca sada u Zagrebu presađivati i pluća očekuje da će ubuduće takvih operacija biti još više čime će se spašavati životi brojnih plućnih bolesnika, ali nažalost ne i onih koji boluju od raka pluća.

Prilikom ove povijesne transplantacije pluća dr. Hiršl se u vozilu pod policijskom pratnjom iz Zagreba odvezao u Split gdje je u kasnim večernjim satima eksplantirao pluća od preminulog pacijenta i jednako brzo se vratio na zagrebačko Rebro. Tamo su u operacijskoj sali organ spremno čekali kirurzi da bi ga presadili pacijentu kojem su pluća zbog bolesti otkazala poslušnost. Operacija je trajala od ponoći do osam sati ujutro.

"Važno je organ što prije presaditi, a za pluća to znači u roku od šest do osam sati od trenutka kada je u tijelu donora prestala cirkulacija", kaže dr. Hiršl.

Dr. Džubur je koordinirao cijelu akciju i ne krije da je bilo jako stresno iako je cijeli sustav prilično dobro uhodan s obzirom na to da se organi u Hrvatskoj presađuju još od 70-ih godina. U Zagreb je iz Beča stigao i dr. Konrad Hoetzenecker koji je nadgledao cijelu operaciju, a upravo su od njega i njegovih austrijskih kolega hrvatski liječnici mjesecima prije učili kako transplantirati pluća. Na ovu su se operaciju dugo pripremali.

U transplantacijskoj medicini Hrvatska je među vodećim zemljama u svijetu i s obzirom na broj stanovnika prva u Europi po broju doniranih i presađenih organa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:31