NOVI ODGOVOR PLENKOVIĆA

Milanović je pravno poražen i politički ponižen. Opoziv? Mogao me nazvati i pitati... Nije realno

‘Ja sam navikao, ali ima onih kojima to nije normalno, da su svaki dan na meti uvreda našeg junaka s Facebooka‘
Andrej Plenković
 Srdjan Vrancic/Cropix

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković obratio se u ponedjeljak poslijepodne javnosti nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

Očekivano, novinare je najviše zanimao njegov stav o objavi predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je, u nastavku burne polemike o proceduri izbora čelne osobe Vrhovnog suda, postavio pitanje nije li i Plenković zreo za opoziv u kontekstu iznošenja teza u vladajućoj stranci da su stvoreni uvjeti za opoziv predsjednika Republike, s čime je prvi istupio Vladimir Šeks da bi naknadno to spominjali i predsjednik Sabora Gordan jandroković i sam premijer Plenković uz ogradu da to ipak u ovom trenutku nije realno jer u parlamentu ne postoji većina za pokretanje takve procedure.

Na početku je kazao o čemu je bilo riječ na sjednici u stranci.

- Ključno je razgovarati s našim socijalnim partnerima, pojasniti im koncept znanosti, pravosuđa, javne uprave, socijalne politike, tržišta rada i obnove zgrada kao ključnim komponentama onoga što želimo da Hrvatska napravi i investira 6.3 milijardi kuna bespovratnih sredstava. Osvrnuli smo se na sjednicu Sabora, niz tema, aktivnosti od prošlog tjedna i pripreme za lokalne izbore. Govorili smo i o sjednici Europskog vijeća, epidemiološkoj situaciji i cijepljenju - rekao je premijer.

Osvrnuo se potom na pitanje opoziva šefa države rekavši da je "teško da do toga može doći".

- HDZ je na izborima 5. srpnja uvjerljivo pobijedio i dobio 63 mandata, formirao Vladu u prvim satima 6. srpnja, nastavili smo kontinuitet politike koju vodimo već sad četiri i pol godine. Mi ćemo to povjerenje birača i svakodnevni rad nastaviti i u idućim godinama do kraja mandata. Unatoč pozivima predsjednika Republike, koji očito ne zna što se zbiva. Da je pitao, a nije, i oko ove teme mogao bi znati da to nije realno. Čak i danas, kada me pitaju, moj odgovor je da, ako se ovako nastavi da se može i o opozivu razgovarati, ali nemamo 101 glas. Kod njega postoji velika egzaltiranost. On je prošlog tjedna, na zahtjev Darija Juričana Ustavnom sudu, i njihovu odluku da je procedura izbora kandidata za predsjednika Vrhovnog suda bila nezakonita, doživio veliki poraz. Doživio je teški pravni poraz. Kada je riječ o silom nametnutoj kandidatkinji za predsjednika Vrhovnog suda, on je i politički poražen i ponižen. Tu dolazi do te loše situacije. On se pretvara u predsjednika koji se bori protiv parlamentarne većine i vladajuće stranke. Takve situacije ne sjećam se da je bilo u posljednjih trideset godina, da predsjednik preuzme poziciju potpunog vođe ljevice. Razumijem da mu je teško, on je izgubio od nas, svi u SDP-u vide da se ne ide naprijed. Nervoza je prerasla u nešto što je verbalna agresija, na zastupnika Milorada Pupovca i niz drugih ljudi kojima bi se trebao ispričati. Ja sam navikao, ali ima onih kojima to nije normalno, da su svaki dan na meti uvreda našeg junaka s Facebooka - rekao je premijer.

Pojasnio je kako bi se Milanović trebao ispričati Miloradu Pupovcu, ali i javnosti, zbog svega što govori u Velikom tjednu.

- Klerikalna desnica poput Mosta bit će sretna da se to događa sada. Mi nastavljamo raditi, na gospodarstvu, borbi protiv covida i reformi pravosuđa, ali ne tako da prihvatimo banalnu tezu kako reforma počinje izborom predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda. Prvi put se nalazimo u normalnom ciklusu izbora predsjednika Vrhovnog suda, a da se to dovodi u vezu s reformom pravosuđa. To nisam čuo ni devedesetih, pa ni kada je Milanovićeva Vlada Branka Hrvatina birala na treći mandat. Cijela je agenda optužiti HDZ da je zločinačka organizacija, pa da on preko nekoga komu je blizak vodi računa o drugostupanjskom žalbenom postupku u postupku protiv HDZ- a. To je van okvira komunikacije i nedostojno predsjednika RH, ne vidim što se kani postići time - zaključio je obraćanje Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:38