U DELNICAMA

Milanović s vojnim specijalcima: ‘Cijela Hrvatska i BiH bile su u obrani i stvaranju Hrvatske‘

Izvedena je i vježba, prikaz sposobnosti djelovanja pripadnika postrojbe u urbanim operacijama
 Robert Fajt/Cropix

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović sudjelovao je u utorak na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka Specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga u vojarni „Stožerni brigadir Ante Šaškor“ u Delnicama.

Predsjednik Milanović je u govoru na svečanosti istaknuo da je ta postrojba dala golemi doprinos stvaranju i obrani Hrvatske. "Ima više od 70 poginulih, od toga, ne volim prebrojavati, ali slučajno to znam, skoro 30 iz BiH. Cijela Hrvatska i BiH u obrani i stvaranju Hrvatske", rekao je Milanović.

Istaknuo je da je zadatak postrojbe prije svega obrana Hrvatske, ali i sudjelovanje u misijama međunarodnih organizacija poput NATO-a.

"To je dug i obaveza naše zemlje temeljem članstva u tim organizacijama, i tu ćemo biti korektni i pošteni ali prije svega gledati svoje interese, voditi računa o tome da svoje vrijedne ljude koristimo i angažiramo tamo gdje je prije svega naš interes". rekao je predsjednik.

"Biti pripadnik specijalnih postrojbi je više od posla, to je način života. Vječna slava i hvala vašim suborcima koji su poginuli za Hrvatsku kad je Hrvatsku branilo malo pravih ljudi", zaključio je Milanović.

image
Robert Fajt/Cropix

Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih postrojbi brigadni general Perica Turalija rekao je da je specijalna postrojba osnovana u Domovinskom ratu s ciljem brzog i djelotvornog odgovora na neprijateljska djelovanja.

Danas nastavljamo tu tradiciju na najbolji način i ovo je najelitnija sastavnica Hrvatske vojske, ocijenio je. Specijalne snage su uvijek strateški resurs i predstavljaju brz i učinkovit odgovor na moguće krizne situacije kojima su ugroženi hrvatski nacionalni interesi, rekao je Turalija.

image
Robert Fajt/Cropix

Nakon svečanosti, tijekom koje je uručio nagrade i pohvale pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga, predsjednik Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule pripadnike Specijalnih postrojbi HV kod križa ispred Spomen sobe u vojarni.

Izvedena je i vježba, prikaz sposobnosti djelovanja pripadnika postrojbe u urbanim operacijama.

U ime najavljenog, ali spriječenog ministra obrane Marija Banožića, na svečanosti je bio general pukovnik Drago Matanović.

image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2023 05:53