UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

Mrežama kruže jezive fotografije, građani bijesni, policija: ‘Ovo trebamo raditi na dnevnoj bazi!‘

Današnji dan bio je zastrašujuć... Jedini je zaključak da u favelama nema demokracije, rekao je jedan odvjetnik i aktivist
Prosvjedi u faveli nakon upada policije
 Mauro Pimentel/AFP

Tijekom policijske racije na dilere droge u jednoj od najvećih favela u Rio de Janeiru ubijeno je najmanje 25 ljudi, uključujući i policajca. U ranim satima četvrtka oko 200 pripadnika civilne policije upali su u favelu Jacarezinho dok je blindirani helikopter sa snajperima kružio iznad naselja.

Među ubijenima je policajac André Frias, koji je dobio hitac u glavu, a policija i lokalni mediji tvrde da su druge žrtve osumnjičenici, ali nisu iznosili pojedinosti.

Fotografije i videozapisi koje su snimili stanovnici i podijelili s novinarima The Guardiana prikazuju krvave leševe razbacane po uskim uličicama favele te pokraj zagađene rijeke po kojoj je Jacarezinho dobio ime. Beživotno tijelo mladića bilo je naslonjeno na ljubičasti vrtni stolac, a jedan prst bio mu je u ustima.

image
Prosvjedi u faveli nakon upada policije
Mauro Pimentel/AFP
image
Prosvjedi u faveli nakon upada policije
Mauro Pimentel/AFP

Policajci i njihovi pristaše u tabloidnim medijima slave akciju kao ključni napad na narkobande koje već desetljećima koriste favele kao bazu.

- Bilo bi sjajno kad bi policija mogla pokretati dvije ovakve akcije dnevno kako bi oslobodila Rio od krijumčara ili barem oslabila njihovu moć - izjavio je Balanço Geral, voditelj popularne emisije o kriminalu.

Policijska akcija je, međutim, izazvala ogorčenje aktivista za ljudska prava i stručnjaka za javnu sigurnost kad su razmjeri pokolja izašli na vidjelo. Na ulice su izašli i stanovnici Jacarezinha ogorčeni zbog krvoprolića koje se dogodilo u njihovoj zajednici.

- Ovo je istrebljenje, nema drugog načina da se to opiše. To je bio masakr - rekao je Pedro Paulo Santos Silva, znanstvenik iz Centra za studije o javnoj sigurnosti i građanstvu.

image
Prizori s racije u faveli, članovi specijalne policije
Jose Lucena/Zuma Press/Profimedia

Pablo Nunes, stručnjak za javnu sigurnost, izjavio je da je u napadu izgubljeno više života nego u jednom od najvećih krvoprolića u povijesti Rio de Janeira. Riječ je o masakru Vigário Geral 1993. u kojemu je poginula 21 osoba kad je policija upala u favelu sjeverno od Jacarezinha.

- Nevjerojatno, vrijedno prezira. Ovakvo krvoproliće u faveli nismo vidjeli više od tri desetljeća. Klanje - rekao je odvjetnik i aktivist rođen u Jacarezinhu, Joel Luiz Costa. On je na društvenim mrežama podijelio uznemirujuće snimke posljedica napada.

- Današnji dan bio je zastrašujuć čak i za nas koji radimo u javnoj sigurnosti... Jedini je zaključak da u favelama nema demokracije - rekao je.

Do jučer je najsmrtonosnija policijska operacija bila ona koja se dogodila 2007. godine u Riju kad je 19 ljudi izgubilo život u obližnjoj četvrti Complexo do Alemão.

Jacarezinho je smješten u sjevernom dijelu Rio de Janeira, 20 minuta vožnje od plaže Ipanema. U njemu žive deseci tisuća Brazilaca koji pripadaju radničkoj klasi i utočište je jedne od najvažnijih kriminalnih organizacija u Brazilu, Crvena komanda.

Rat protiv droge, koji u Riju traje desetljećima, a intenzivirao se sredinom 80-ih i uzima tisuće života svake godine, nije učinio ništa da promijeni tu stvarnost.

Jučerašnja racija, za koju je policija kao razlog navela sprečavanje vrbovanja djece i tinejdžera u kriminalne aktivnosti, dogodila se usprkos odluci Vrhovnog suda iz lipnja prošle godine da su takvi upadi zabranjeni u vrijeme pandemije koronavirusa.

Broj policijskih operacija u favelama dramatično je pao od te odluke, ali se opet naglo povećao od listopada 2020. godine. Nedavno su objavljeni podaci da je brazilska policija u državi Rio od lipnja prošle godine do ožujka ubila 797 ljudi.

Santos Silva ističe da je rat policije protiv droge učinkovit kad je u pitanju ubijanje, ali da nije učinjeno ništa da bi se zaštitili građani i smanjila stopa kriminala.

- To je odvratno - rekao je gledajući fotografije ulica Jacarezinha na kojima leže mrtva tijela.

- Bez obzira je li riječ o krijumčarima ili stanovnicima, to su ljudski životi, to je nečije dijete, nečiji brat. Ne možemo gledati ove fotografije, a da ne zaplačemo koliko je naše društvo bolesno - rekao je Santos Silva.

image
Scene krvoprolića
Mauro Pimentel/AFP
image
Scene krvoprolića
Mauro Pimentel/AFP
image
Scene krvoprolića
Mauro Pimentel/AFP
image
Scene krvoprolića
Mauro Pimentel/AFP

UN pozvao na istragu smrtonosne policijske operacije

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozvao je u petak na neovisnu istragu brazilske policijske akcije u faveli u Rio de Janeiru protiv krijumčara droge, u kojoj je ubijeno 25 osoba, među kojima i policajac.

Čini se da je operacija s helikopterima u četvrtak najsmrtonosnija u zadnjih deset godina, u dugogodišnjoj povijesti "nerazmjerne i nepotrebne" upotrebe policijske sile, rekao je glasnogovornik za ljudska prava UN-a Rupert Colville na brifingu u Ženevi.

"Pozivamo tužitelja da provede neovisnu i temeljitu istragu prema međunarodnim standardima. Sila bi se trebala koristiti samo u krajnjem slučaju, a policija nije poduzela korake da sačuva dokaze na mjestu zločina", izjavio je Colville.

Pucnjava je izbila tijekom policijske operacije u faveli u gradskom okrugu Jacarezinho, piše BBC.

Policija je operaciju pokrenula nakon izvješća da krijumčari droge vrbuju djecu za svoju bandu. U pucnjavi je ranjeno i dvoje putnika podzemne željeznice, no oni su preživjeli.

Lokalni mediji pišu kako se banda koja je u pitanju bavi krijumčarenjem droge, krađama, ubojstvima i otmicama.

Rio de Janeiro je jedna od brazilskih regija s najviše nasilja, a veliki dijelovi su pod kontrolom kriminalaca. Za nasilne metode prema civilnom stanovništvu tijekom operacija u velikim gradovima u Brazilu optužene su i snage sigurnosti. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:39