ILEGALNI KIOSK

Mučne scene sa splitske rive: Bilo je vrištanja i plakanja, policija privela četiri osobe

Nevjesta vlasnika tvrdi da se kiosk nije smjelo ukloniti jer se on ne nalazi na gradskoj površini već na pomorskom dobru
Split kiosk
 Vojko Bašić/Cropix

U utorak je oko deset sati ujutro uklonjen ilegalni kiosk kod splitske Turističke palače, piše Slobodna Dalmacija. Uklanjanju kioska prethodilo je privođenje četiri osobe povezane s vlasnikom objekta Darijem Alujevićem i uklonjanje četiri parkirana automobila koji su trebali spriječiti uklanjanje trafike. Scene su bile mučne.

image
Uklanjanje kioska
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Vojko Basic/Cropi

Akcija uklanjanja kioska počela je u jutarnjim satima, a u njoj su sudjelovali vatrogasci, pauk služba i interventna policija. Na terenu su bili Bojan Ivošević i komunalni redari. Grad je naložio da se kiosk ima ukloniti u utorak.

- Ta trafika sprječava dovršetak ovog dijela Rive od 2016. godine. Ona je tu ilegalno, bez ijednog papira, nikome ništa ne plaća. Stoji u prostoru i vremenu bez da ijedna inspekcija, ijedno tijelo, reagira prema njoj. Prva i glavna odgovorna osoba koja je trebala svih ovih godina reagirati je zaposlenik Lučke kapetanije, čiji je ured pokraj nas i koji pet godina ne postupa na pomorskom dobru. Znači, pet godina Lučka kapetanija dozvoljava bezakonje ispred njihovog ureda - kazao je dogradonačelnik Bojan Ivošević, te nastavio:

- Gospodin jutros je oko kućice parkirao kombije i dolazimo do sulude situacije da kako je na nogostupu i ugašen, onda ga mogu ga samo kazniti. Kada ga pauk hoće pomaknut, onda ulaze u auto i pale ga. Onda policija kaže da ga može samo kazniti i da mu ne može narediti da se makne. Dolazimo do toga da sa zakonima, a mnogi su dali svoje živote da bi imali uređen sustav, nitko u ovoj državi ne može uvesti red. Nitko nije u stanju natjerati sustav da radi, nitko ne smatra da ima ovlasti nad nečim što je očito nezakonito, što pet punih godina potpuno nezakonito u centru Splita sprječava dovršetak Rive.

image
Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Splita
Vojko Basic/Cropix

- Tako da građani, kada vam inače službenici daju naredbu da uklonite vozilo jer ste nepropisno parkirali, ovdje možete vidjeti da nitko ne mora slušati policiju, ni vatrogasce, ni jednu državnu ili gradsku instituciju, jer tko god hoće može raditi što hoće. Možete izgraditi 3 bespravna objekta na Marjanu, možete se gore baviti s 2 ilegalne djelatnosti, možete imati bespravni kiosk u centru grada na Rivi, možete imati ilegalnu djelatnost u tom kiosku... Mislim da država nekim ljudima ni ne treba, neki se vrlo dobro snalaze u anarhiji i koriste sve rupe našeg sustava - rekao je dogradonačelnik i naglasio:

- Žalba ne odgađa izvršenje. U gradsku upravu nije zaprimljen još niti jedan dokument Županije. Oni su ti koji su nas naučili da dok papir nije službeno ušao u protokol je nevažeći. Imamo jedno važeće rješenje o izvršenju rješenja o uklanjanju.

image
Split, 051021.
Grad je jutros poceo uklanjati bespravni kiosk na rivi.
Zbog otpora vlasnika iz tvrtke Cavalo stigla je interventna policija.
Foto: Vojko Basic/CROPIX
Vojko Basic/Cropi
image
Vojko Basic/Cropi

Marija Lučin, nevjesta vlasnika objekta Darija Alujevića, rekla je da u utorak u devet sati u Banovinu iz Županije splitsko-dalmatinske stiglo rješenje po kojemu se kiosk nije smjelo ukloniti.

- On se ne nalazi na gradskoj površini nego na pomorskom dobru koje nije pod ingerencijom Grada Splita. A onda je Grad požurio srušiti naš kiosk... - rekla je Lučin, a prenijela Slobodna.

Lučin se nakon uklanjanja kioska i privođenja članova njezine obitelji obratila predstavnicima medija i ustvrdila da im je nanešena velika nepravda.

image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix

- Tu smo prodavali sladoled, sokove, palačinke, cijela obitelj je živjela od toga... - rekla je Lučin te potvrdila da su u utorak privedeni njezin djever Dario Alujević te njegovi supruga, sin i kćer.

Alujević je prije nego što je priveden rekao sljedeće: "Ovo je cirkus i objasnit ću građanima o čemu se tu radi. Doneseno je rješenje o uklanjanju kioska na koje je u roku uložena žalba. Prije nego što je žalbeni rok završen, doneseno je rješenje o izvršenju koje nema pravnu snagu. Ono nije izvršno zbog toga što nam nije uručeno. Znači, Grad Split je donio osnovno rješenje i na to rješenje o izvršenju uklanjanja, međutim mi ga nismo zaprimili, već nam je telefonskim putem javljeno da će se vršiti uklanjanje. U međuvremenu, kako smo uložili žalbu, sukladno zakonu smo poslali požurnicu Splitsko-dalmatinskoj županiji, u međuvremenu je doneseno rješenje kojim se poništava rješenje Grada Splita. Grad Split je zaprimio rješenje koje poništava njegovo rješenje, te je Grad Split dužan donijeti rješenje o obustavi izvršenja. To je zakonita procedura koju bi trebalo poštivati."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 15:12