SVE JE ‘PRIZNALA‘

Na bjeloruskoj televiziji osvanula i Protasevičeva djevojka, očajni roditelji obratili se Putinu

U videu je kazala kako je bila urednica kanala na aplikaciji Telegram koja je objavljivala osobne podatke o policajcima
 -/East2west News/Profimedia

Djevojka bjeloruskog disidentskog novinara Romana Protaseviča (26) koja je s njim pritvorena u subotu nakon što je avion u kojem su letjeli presreo borbeni avion te ga prizemljio, pojavila se u utorak u videosnimci KGB-a, a oporba je komentirala da izgleda kao da su je na to prisilili, piše Reuters.

Ruskinja Sofia Sapega govorila je brzo i izgledalo je kao da joj je vrlo neugodno. U videu je kazala kako je bila urednica kanala 'Crna knjiga Bjelorusije' na aplikaciji Telegram, a na kojem su objavljivani osobni podaci o policajcima koji su bili izvršitelji brutalnih naredbi bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, što je zločin u Bjelorusiji.

Lukašenko je u nedjelju naredio da avion Ryanaira, u kojem se nalazio opozicijski aktivist Protasevič, prisilno sleti u Minsk zbog dojave o bombi, koja se ispostavila kao lažna.

Po slijetanju u Minsk, bjeloruske vlasti su privele Protaseviča, a Lukašenkov potez je naišao na oštre reakcije EU-a, Velike Britanije i SAD-a.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je kako bi se 23-godišnja studentica Sapega mogla suočiti s kriminalnim optužbama po nekoliko točaka optužnice po bjeloruskom zakonu.

image
Instagram/East2west News/Profimedia

Šefica opozicije Svetlana Tihanovska na Twitteru je napisala kako joj se Sapega u videu činila pod velikim psihološkim pritiskom.

Njezin savjetnik Franak Viacorka također je kazao kako je Sapegino priznanje iznuđeno prisilom.

- Kriva je jer je Romanova prijateljica. Prislili su je da prizna 'zločine' koje nije počinila - napisao je na Twitteru.

image
-/East2west News/Profimedia

Sapega će na suđenje u zatvoru čekati dva mjeseca, izvijestila je novinska agencija TASS, citirajući njezinog oca, Sergeja Dudiča. Osjeća su dobro i ne žali se na tretman, izvijestilo je rusko veleposlanstvo, a prenosi novinska agencija RIA.

Njezina majka, Anna Dudič, kazala je u intervjuu za Reuters u utorak kako je njezina kći nevina i kako se samo našla u krivo vrijeme na krivom mjestu te se pribojava da su je mučili kako bi priznala da je počinila zločin.

- Gledam ovaj video po deseti put i ne razumijem o čemu govori... Ne razumijem uopće što se događa. Što je Crna knjiga, Sofia? Ili sam zbunjena, ili samo sanjam. Ili je ovo namještaljka - kazala je njezina majka.

image
Instagram/East2west News/Profimedia

Roditelji Sapege zamolili su Vladimira Putina da intervenira i spasi njihovu kćer koja se trenutno nalazi u notornom pritvoru u Minsku.

Sapega, studentica sveučilišta u litavskom glavnom gradu Vilniusu letjela je prema tamo u nedjelju zajedno s Protaševičem, nakon ljetovanja u Grškoj, kako bi obranila diplomski rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:49