VESNA PISAROVIĆ

‘Nakon jazza, osjećam se kao da za Doru imam nove pjesme. A s ekipom sam ih dogovarala na zidiću‘

Pjevačica i njezin tim otkrili su nam sve o muzičko-scenskom performansu za subotnju Doru kao i o novom ruhu starh pop hitova
Pjevačica Vesna Pisarović
 Boris Kovacev/Cropix

Iz zagrebačkog kazališta Trešnja dopiru poznati, ali nešto izmijenjeni zvuci. Šire se kvartom.

- Znam ovu pjesmu - govorim fotoreporteru koji kimne glavom, dodajući kako i njemu "zvoni". Ali, nikako da se sjetimo o čemu je točno riječ. Zatim čujemo i poznati refren. Sada nam je konačno jasno.

Upadamo u prostor, iza plavih vrata u jednoj od dvorana kazališta pjevačica Vesna Pisarović drži probu sa suradnicima. Maloprije su izvodili njezinu hit-pjesmu iz pradavnih dana, "Sasvim sigurna". Tu su plesačice, koreografkinja, redatelj. Ekipa sprema nastup na Dori u subotu, gdje će Vesna nastupiti u izdvojenom show programu. Izvest će svoja tri stara hita, u prilično izmijenjenom ruhu ("Sasvim sigurna" će biti jedan od njih, ostali su tajna), i to jedan za drugim pa je, zapravo, riječ o pravom muzičko-scenskom performansu. Najbolje od svega, njezini stari fanovi neće ostati razočarani - obećava pjevačica - jer pazila je da se u "novom ruhu" ipak zadrži originalni duh starih pjesama.

'Sasvim sigurna'

- Prije tri ili četiri tjedna dobila sam poziv da nastupim u show programu Dore i kako je moj nastup u Domu sportova zbog koronavirusa bio otkazan, prihvatila sam poziv, računajući da bi tako, na neki način, mogla realizirati mini Dom sportova i opet okupiti suradnike s kojima ću pokušati osmisliti nešto novo - govori Vesna Pisarović, dodajući kako je isprva mislila da će na Dori nastupiti s bendom uživo, s kojim bi također rekreirala neke od svojih hitova. Zbog epidemioloških mjera, međutim, bend nije bio opcija, a Vesna kao Vesna - odavno posvećena jazzu i eksperimentiranju s glazbom općenito - nije mogla prihvatiti ideju da bi na Dori 2021. godine nastupala na stare matrice. Trebalo je stvoriti nešto novo, i to odmah, jer rokovi su bili kratki.

image
Boris Kovacev/Cropix

- Krenuli smo u ludu muzičku avanturu stvaranja novih matrica, pritom imajući na umu da ne želimo iznevjeriti komercijalna očekivanja iz prošlosti. No, uvjet je bio da i mi budemo muzički zadovoljni, tako da je to bio pravi izazov - kaže Vesna koja je na novom izdanju pjesama radila s Vedranom Peternelom i Dimitrijem Dimitrijevićem. Peternel je poznati producent koji godinama istražuje različite aspekte zvuka, surađujući s glazbenicima i kazalištima. U vrijeme kada su stari Vesnini hitovi žarili i palili u hrvatskom eteru, živio je u Parizu, i oni nisu do njega dopirali, što mu je, kaže, olakšalo da produkciji novih matrica pristupi s odmakom.

- Vesna je htjela da se udaljimo od originala, da napravimo nešto drugo, ali trebali smo paziti da, u kontekstu Dore, ali i u kontekstu u kojemu su te pjesme bile napravljene, ne odemo predaleko. Trebalo je zadovoljiti neke pop-kriterije i ne iznevjeriti sve te ljude koji znaju pjesme i očekuju da će ih prepoznati. Uvijek postoji nešto što je jaka tema u svakoj pjesmi, tema koja se provlači, i te neke elemente moraš zadržati, a oko njih gradiš neke drukčije aranžmane, boje i ritam - kaže Peternel.

Koketiranje sa žanrovima

Isto je i s Dimitrijem Dimitrijevićem, Nišlijom sa zagrebačkom adresom i multiinstrumentalistom koji je također radio na matricama. Ni on nije bio preduboko uronjen u stare pjesme koje je trebalo obraditi.

image
Vedran Peternel, Vesna Pisarović i Dimitrije Dimitrijević
Boris Kovacev/Cropix

- Bio sam klinac u Nišu kad su te pjesme bile aktualne i mislim da je dobra stvar da mi taj materijal nije bio poznat. To bih sada nazvao modernim popom, koji sebi dopušta koketirati s mnogim žanrovima. To ti je užas postmoderne (smijeh). Tako da danas, ako radiš pop, unutra možeš imati i trip hop, funk… Ma, možeš imati sve - kaže Dimitrijević, u čiji se novi album "Čar-pitanje", koji je producirao i Peternel, Vesna zaljubila na prvo slušanje, zbog čega je i poželjela surađivati s tim glazbenicima. Osim s navedenima, na jednoj pjesmi koju će izvoditi u subotu na Dori, radila je s Predragom Martinjakom.

- Nove pjesme su malo mračnije, tamnije. Takav pop danas i je, nije blještav i prštav, refrenast. Dobili smo jednu notu koja je više kul, a ljudi će i dalje cupkati na određena mjesta na koja su navikli - komentira Vesna Pisarović svoj nastup uoči Dore, za koji su se, kaže, spremali "sedam dana i sedam noći". Peternela i Dimitrijevića nije poznavala dosad, a suradnju su, zbog epidemioloških mjera, dogovorili na zidiću.

Komentirajući nove matrice, aranžer i producent Peternel također napominje da su u glazbi odavno nestale granice između žanrova. Zbog komercijalnih se razloga, kaže, stvari i dalje stavljaju u žanrovske ladice, no realnost je uglavnom to nikad nije jedan žanr. Svi miješaju sve, i u tome jest šarm muzike, tako nastaje novi zvuk - kaže Peternel.

- Jedan zvuk vodio nas je drugome i bez intencije, s vrlo jasnim deadlineom koji je bio užasavajući, mislim da smo dobili nešto zanimljivo - uvjerena je Vesna koja će na Dori nastupiti u kreacijama modnog dvojca Les Émaux iza kojeg stoje Nino Sablić i Kristijan Žakić. Stilistica je Ana Nikačević, tu je i koreografkinja Matea Bilosnić, zadužena za plesačice, a "meštar ceremonije" odnosno redatelj desetominutnog showa mladi je kazališni redatelj Paolo Tišljarić. S Paolom i Mateom Vesna je trebala raditi i na nikad realiziranom Domu sportova.

image
Tim koji Vesnu priprema za subotnji show u Opatiji
Boris Kovacev/Cropix

Uzbuđenje pred spektakl

- Meni je, kao kazališnom redatelju, ovo bila prilika za izlazak iz zone komfora. Kad me Vesna prije dvije godina nazvala da radimo Dom sportova, meni je to bilo jako uzbudljivo. Nastavili smo komunicirati i skužili smo da se razumijemo, da znamo što hoćemo, pa se veselim što ćemo sve to i realizirati kada bude vrijeme. I pripreme za Doru su bile sjajne, ovaj tjedan mi je bio divan odmak od svega onoga što inače radim, uživao sam svaki dan na probama. Gnjavimo jedni druge sa željama i idejama i nitko nema ništa protiv. Mislim da ćemo nastaviti surađivati - komentira Tišljarić.

- Osjećam se kao da imam nove pjesme. Budući da se već petnaest godina bavim jazzom, stalno me pitaju hoću li stare pjesme obraditi u jazzu. Ali ne, ne mogu, jer to je pop. Jednostavno se ne može preraditi u jazz, tako da sam sretna da smo ih uspjeli obraditi na jedan drugi način, dobiti novi zvuk na stare pjesme, a da nije jazz, nego da je i dalje vrlo jasno pop. A pop dugo nisam radila, i zbog cijelog sam procesa, iskreno, vrlo uzbuđena. Baš se veselim nastupu u subotu - završila je pjevačica koja, osim nastupa na Dori, priprema nove muzičke materijale u suradnji s Dimitrijevićem i Peternelom, o kojima zasad ne govori mnogo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:00