DRAMA U ITALIJI

Nevjerojatni prizori sa Sicilije: Žestoka erupcija Etne, ulice zasute kamenjem veličine 10 cm

Lokalni čelnik na Siciliji Anthony Barbagallo apelirao je da se proglasi prirodna katastrofa u korist pogođenih planinskih općina
 Twitter/AFP

Najviši i najaktivniji europski vulkan Etna na Siciliji žestoko je erumpirao. Spektakularni prizori krenuli su u ponedjeljak, a u utorak se ponovila erupcija s jakom eksplozivnom aktivnošću iz jugoistočnog kratera i emisijom visokog oblaka pepela i lave koji su se širili prema jugu.

image
Salvatore Allegra/Anadolu Agency/AFP
image
Salvatore Allegra/Anadolu Agency/AFP

Pirokrastični materijal Etna je izbacivala više od sto metara u vis, a pepeo je zasuo veći dio provincije Catania.

Nedugo nakon početka erupcije, zbog vulkanskog pepela koji pada po tlu, zaustavljen je promet biciklima i motociklima, a međunarodna zračna luka Catania obustavila je svoje letove.

​Vatra koja suklja iz vulkanskog grotla vidjela se iz velike udaljenosti, a lava je svojom snagom urušila i dio kratera na jugoistoku vulkanskog stošca.

Jaka kiša vulkanskog materijala, tzv. lapila veličine do 10 centimetara padala je po gradovima u blizini vulkana i prouzročila brojne štete na vozilima.

Lokalni čelnik na Siciliji Anthony Barbagallo apelirao je da se proglasi prirodna katastrofa u korist pogođenih planinskih općina.

Etna je do srijede završila svoj spektakularni show, no na ulicama su ostali podsjetnici - pepeo i lapili zbog kojih su ceste skliske pa je vlast ograničila vožnju vozilima na dva kotača te brzinu vožnje automobila i kamiona svela na maksimalnih 30 na sat na svim cestama na području općine.

Posljednja erupcija Etne zabilježena je sredinom prosinca prošle godine. Tada su se zvukovi erupcije čuli do Kalabrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2023 20:17