OGROMNE GUŽVE

Noćna mora na Bregani: ‘Osam sati smo čekali, djeca su nam van sebe, povraćaju u autu...‘

U subotu od ponoći pa do 16 sati popodne evidentiran je ulaz 28.905 vozila i 63.484 putnika.
Prizori s graničnog prijelaza Bregana
 Ronald Goršić/Cropix/Hak

Unatoč pandemiji koronavirusa i niza apela građanima da ostanu kod svojih kuća i da ne putuju u druge zemlje, velik dio njih se ipak odlučio zaputiti na željena odredišta u predblagdanskom vikendu, i to netom prije ponovnog uvođenja zabrane kretanja. No putovanja iz Švicarske, Njemačke, Francuske... umjesto 10 do 15 sati trajala su i vrtoglava 24 sata, od kojih su najveći dio vremena putnici proveli u koloni na graničnim prijelazima. Tako se na Bregani na ulazak u Lijepu našu čekalo i po sedam sati, a višesatna čekanja su zabilježena i na Maclju i Pasjaku.

image
Velike kolone na graničnom prijelazu Bregana pri ulazu u Hrvatsku u kojima se čeka više sati.
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix

Do nepreglednih kolona, u kojima su vozači konstantno trubili pokazujući svoje nezadovoljstvo, došlo je nakon što su pooštrene procedure u Hrvatskoj i Sloveniji da se svaki putnik mora evidentirati i provjeriti udovoljava li uvjetima ulaska ili tranzitiranja kroz RH. U subotu od ponoći pa do 16 sati popodne evidentiran je ulaz 28.905 vozila i 63.484 putnika. Najveći dio je bio u tranzitu, čak njih 52.390 i najviše se oni osjećaju zakinutima. U to smo se i sami uvjerili na graničnom prijelazu Bregana kroz koji je u Hrvatsku ušlo do 16 sati danas 4580 vozila sa 14.946 putnika od kojih je njih 12.820 bilo tranzitnih.

Sacha-Mario iz Pitomače u petak se oko 11 sati zaputio iz Mannheima, gdje radi, u posjet obitelji.

- Od 21 sat pa do ponoći sam čekao da uđem iz Austrije u Sloveniju. Da bi oko četiri ujutro došao do granice s Hrvatskom gdje sam, evo do podne, čekao na ulazak u Hrvatsku. Na kraju su mi na granici odredili samoizolaciju. I sad idem napraviti brzo testiranje na covid-19 u koprivničkoj bolnici i ako je sve u redu, moram to javiti na granicu da mi ponište mjeru samoizolacije. Nisam sa sobom ponio PRC test jer sam radio do samog kretanja na put i nije bilo vremena za išta. Poslodavci u Njemačkoj su strogi. Da sam znao da ću više od 24 sata provesti u autu na putu, išao bih avionom - kaže za Jutarnji Sacha-Mario iz Pitomače koji je prvi dan godišnjeg proveo u koloni u autu. Sam.

image
Sascha-Mario.
Ronald Gorsic/Cropix
image
Sascha-Mario.
Ronald Gorsic/Cropix

Iz Švicarske za Makedoniju zaputio se i Nikola sa suprugom i troje djece. Krenuli su u posjet obitelji, no u Makedoniju će, nadaju se, stići nakon dva dana putovanja.

- Pogledajte ovaj prizor. Slika i prilika neorganiziranosti. Troje djece mi je izbezumljeno. Nema se gdje na toalet, povraćaju u autu, traže svoje, a na cesti im ništa ne možemo pružiti. Svjesni smo predblagdanskih gužvi, ali ovakvi prizori nikome ne koriste. Iz Švicarske smo krenuli u petak oko 16 sati, a u tri ujutro smo stigli na slovensku granicu gdje smo proveli osam sati čekajući da bismo 'propuzali' 15 kilometara. Ne znam što nas još sve čeka na cesti do Makedonije, a samo smo u tranzitu - ogorčen je Nikola iz Makedonije.

image
Nikola
Ronald Gorsic/Cropix

Sličnu "putešestviju" prošao je i Jusmir koji je u petak ujutro krenuo iz Francuske za Bosnu, a oko 18 sati je zapeo na ulazu u Sloveniju. Njegov sunarodnjak Emir (26) je pak autobusom putovao iz Münchena za Tuzlu.

image
Jusmir
Ronald Gorsic/Cropix

- Nismo očekivali ovakav kaos i čekanje. Mi smo u tranzitu za Bosnu i ne treba mi test na koronu, no kad se budem vraćao za Njemačku, bez testa neću moći nazad. Dosad sam tri puta od izbijanja pandemije putovao ovom trasom i nikada nisam ovo doživio. Put od inače 13 sati će nam se utrostručiti. Badava što smo se informirali i pripremili za put da sve ide glatko, kad uvijek negdje zapne - kaže nam Emir.

image
Emir
Ronald Gorsic/Cropix

Putnici koji dolaze iz "zelenih područja EU" ne trebaju PCR test niti ispunjavati dodatne uvjete za ulazak u RH. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati na covid pri dolasku u RH i biti u samoizolaciji dok ne stigne nalaz. Izuzetak su pogranični radnici, studenti i učenici, pomorci, pacijenti te osobe koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga.

I dok svi granični prijelazi rade punom parom, GP Gunja ima zabranu prometa za teretna vozila i za autobuse zbog nestabilnosti mosta.

image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:16