OSTAVŠTINA DŽIHADISTA

Obnavljali zgradu banke u Mosulu i u podzemnim sefovima pronašli bogatstvo: ‘Sve je uništeno‘

ISIL je u Iraku vladao iz Mosula, koji su osvojili u ljeto 2014. godine
Iz podzemnih sefova izvukli su 175 vreća s novcem
 Zaid Al-obeidi/Afp/Profimedia

Iračka središnja banka krenula je u obnovu zgrade ogranka u Mosulu, koje su iračke i američke snage bombardirale uoči oslobođenja grada od ISIS-a 2017. godine. U podzemnim sefovima te zgrade radnici su pronašli znatne količine novčanica omotanih u plastične vreće.

"Kad smo ušli u sefove banke, pronašli smo novčanice u torbama u manjim apoenima, no uglavnom su uništene ili teško oštećene jer su bile izložene podzemnim vodama zbog zračnih napada", kazao je šef mosulskog ogranka Iračke središnje banke Hussein al-Zaidi.

Ukupno su izvukli 175 vreća s novcem, no nije poznat točan iznos, jer ga je zbog znatnih oštećenja teško procijeniti.

Islamska država ušla je u Mosul na ljeto 2014. godine, a grad je bio iračko središte njihovog samoproglašenog "Kalifata". Tada su zaplijenili nekoliko stotina milijuna američkih dolara i zlatnih poluga iz banke, a postoji mogućnost da su pronađene novčanice dio novca koji su ISIL-ovci uzeli.

Nakon iscrpnog bombardiranja koje je grad pretvorilo u ruševine, iračke i američke vojne snage uspjele su 2017. godine protjerati ISIL iz grada.

Naredne godine Irak je proglasio pobjedu nad ekstremistima, a lani su u Turskoj uhvatili Sami Jasim al-Jaburija, za kojeg sumnjaju da je bio financijski šef Islamske Države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:24