ZORAN MILANOVIĆ

‘Optužbe za zločinački pothvat u Oluji su glupe i ružne izmišljotine, dobro je da su propale‘

Predsjednik je na svečanosti uručio odlikovanje "Red Nikole Šubića Zrinskog" postrojbi Prvi hrvatski redarstvenik
Zoran Milanović
 Zeljko Puhovski/Cropix

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović odlikovao je u utorak postrojbu Prvi hrvatski redarstvenik, te u govoru upozorio na "glupu izmišljotinu" da se hrvatski obrambeni rat prikaže kao udruženi zločinački pothvat.

Predsjednik je odlikovanje Red Nikola Šubić Zrinskog uručio postrojbi Prvi hrvatski redarstvenik, na 30. godišnjicu okupljanja 1800 njezinih pripadnika koji su tada počeli obuku za oslobađanje domovine.

"Rat smo dobili, rat je gotov i nakon rata bilo je pokušaja da se na Haškom sudu sve to prikaže kao zajednilki zločinački pothvat, ta je namjera propala", rekao je predsjednik na svečanosti u Policijskoj akademiji, gdje je prije 30 godina temeljem odluke državnog vrha ustrojena prva oružana postrojba Prvi hrvatski redarstvenik.

"Imali smo i sreće da nijedan od naših generala, a oni su radili po zapovjedi državnog vrha, nije oblaćen i nije na kraju presuđen za taj 'zajednički zločinački pothvat' koji je jedna od glupljih i ružnijih izmišljotina koja se Hrvatskoj pokušavala staviti na grbaču", istaknuo je.

"Ne znam tko je za to kriv, ali sam sretan što je ta loša namjera propala. Na nama je da u miru budemo velikodušni i da pokažemo dobru vjeru, dodao je predsjednik kojega su okupljeni pripadnici postrojbe pozdravili pljeskom.

Pozdravio je obitelji stradalih i nestalih za koje je rekao da su platili najveću cijenu.

"Sretan sam što vam mogu uručiti odlikovanje, vama i brigadama iz BiH koje su oslobađale Hrvatsku. To je naš i moj dug časti prema vama i prema njima", rekao je predsjednik, izrazivši žaljenje što Prvi hrvatski redarstvenik ranije nije dobio to priznanje i status ratne postrojbe.

U ime postrojenih redarstvenika odlikovanje je primio predsjednik udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zdravko Lončar, istaknuvši da su na to priznanje čekali 30 godina.

Svečanost je održana na istom mjestu gdje je prije 30 godina oko 1800 prvih hrvatskih redarstvenika započelo obuku kako bi se stavili u službu obrane domovine, rečeno je na svečanosti.

Na njoj su, uz ostale, sudjelovali i članovi obitelji poginulih pripadnika postrojbe, ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Sabora Ante Deur te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Predsjednik Milanović je nakon svečanosti odgovarao na pitanja novinara koje je zainmalo postoje li sličnosti s Okučanima i majicama HOS-a te najavama da bi se u Kninu moglo dogoditi nešto slično.

- Nije to isto. U Okučanima je to bio protokol, ovo je nešto drugo. Ali, bilo bi dobro da se ne sramotimo kao država. Mogu se oni derati na mene, ali majice neka ne oblače, izjavio je Milanović.

Novinari su inzistirali što će se dogoditi ako netko u protokolu ipak bude odjenuo spornu majicu s HOS-ovim obilježjima.

- Mislite ako Plenković obuče tu majicu? Neće, neće. U njegovo ime mogu garantirati da neće. Nitko u protokolu neće imati te majice, to su ozbiljni, odgovorni ljudi, rekao je Milanović.

image
Svečanost 30. obljetnice ustrojavanja postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik
Zeljko Puhovski/Cropix

Komentirao je žustre reakcije na njegovu odluku da odlikuje Zlatana Miju Jelića, u BiH optuženog za ratni zločin.

- Što da vam kažem a da ne krene svađa? Najbolje ništa, rekao je predsjednik, no ipak je odlučio reći nešto više o toj temi.

- Ne gledam na to što Bakir Izetbegović odlazi na grob Rasimu Deliću koji je osuđen za ratni zločin kao problem. Nije svatko tko je dobio kaznu u Haagu ratni zločinac. Ja ne odajem, kao što ste sami rekli, odlikovanje ni jednom pojedincu nego svima njima. Tu ne možete biti picky, ne možemo mi birati. Ne sjećam se da je gospodin Alija Izetbegović imao ikakvih problema kada su te iste postrojbe oslobađale Bihać 1995. ni kada je isti taj Alija od Tuđmana dobivao velered kraljice Jelene. Nisu Karadžić i Mladić isti kao Rasim Delić. Neki ljudi su nažalost zarobljenici očekivanja. Na takav način nećemo graditi dobre odnose sa susjedima, rekao je Milanović.

image
Zoran Milanović
Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 21:52