"REPLIKA"

‘Ostane li obnova na postojećem zakonu, 95% građana u oštećenim zgradama neće ići u sanaciju‘

Gosti Josip Galić i Tihomil Matković složili su se da bi za mnoge zgrade oštećene u potresu dobro bilo razmišljati o kompletnoj zamjeni
Replika

"Obnova Zagreba trajat će 20 godina, a ostane li ona samo na postojećem zakonu o obnovi, kategorički tvrdim da 95 posto građana koji žive u oštećenim zgradama uopće neće ići u obnovu", rekao je u emisiji "Replika" Josip Galić, profesor na Katedri za arhitektonske konstrukcije i zgradarstvo zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta.

On je u studiju Hanza Medije gostovao s predsjednikom Društva arhitekata Zagreba Tihomilom Matkovićem, s kojim se složio kako bi za mnoge zgrade oštećene u potresu dobro bilo razmišljati o njiihovoj kompletnoj zamjeni radije nego seizmičkom pojačavanju.

"Treba biti svjestan da se zgrade rade na rok od 50 godina. One možda mogu izdržati i stotinu godina, no nakon toga o njima treba početi drugačije razmišljati, ili u kontekstu njihove obnove ili u kontekstu njihove zamjene novim građevinama. No, treba znati da te sanacije mogu biti od pet do deset puta skuplje od gradnje novih građevina jer je riječ o vrlo kompleksnim zadacima. Ako znamo da stari auto u nekom trenutku moramo zamjeniti, onda tako trebamo početi razmišljati i o zgradama", rekao je Matković i dodao da postojeći Zakon o obnovi grada Zagreba nije, nažalost, predvidio izgradnju zamjenskih nekretnina, nego isključivo njiihovu sanaciju.

Galić je također napomenuo kako bi bila šteta proces obnove Zagreba svesti isključivo na priču o seizmičkom ojačavanju te da prilikom tako kompleksnog zahvata treba razmišljati i o ostalim zahtjevima. "A to su, recimo, zahtjevi o požarnoj otpornosti, kao i kriteriji po pitanju instalacija, koje su u mnogim zgradama zastarjele", rekao je Galić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:59