VIDEOSPECIJAL JUTARNJEG

Ovako će izgledati rušenje 136 godina starih dimnjaka u Zagrebu

Dimnjake na Črnomercu oštećene u potresu u nedjelju točno u podne srušit će mineri tvrtke Geotehna
 Google Earth, Tomislav Botić/JL

U nedjelju 21. veljače točno u podne nestat će jedan od simbola zapadnog dijela Zagreba - dva dimnjaka Ciglane u Črnomercu. Sa 25 kilograma plastičnog eksploziva Riodin HE mineri tvrtke Geotehna iz Varaždina srušit će te 136 godina stare dimnjake.

Dimnjak na istočnoj strani zgrade ciglane visok je 62,2 metra, a onaj na zapadnoj strani 49,8 metara. U novijoj hrvatskoj povijesti nisu rušeni tako visoki objekti.

Dimnjaci se moraju srušiti jer su nakon dva potresa koja su uzdrmala Zagreb postali opasni za okolinu. "Odmah nakon potresa 29. prosinca utvrđene su velike pukotine na njima. Više je oštećen zapadni dimnjak od istočnoga. Snimanjem smo utvrdili velik broj pukotina veličine 10 cm, a također je vidljivo da su se oba dimnjaka nagnula", rekao nam je Ivan Kukina iz tvrtke KAP4 čiji stručnjaci već mjesecima rade na pripremi projekta rušenja dimnjaka.

Neisplativ popravak

Kukina kaže kako je rušenje neminovno jer su oštećenja tolika da se dimnjaci jednostavno ne isplate popravljati.

U podnožje dimnjaka, na visini između šestog i sedmog metra bit će postavljeno ukupno 25 kilograma eksploziva. U istočni 14, a u zapadni dimnjak - 11 kilograma. On će biti postavljen u 1500 rupa koje će biti izbušene u podnožju dimnjaka. Prilikom detonacije oba bi se dimnjaka trebala "spustiti" na tlo.

Pogledajte kako bi trebalo izgledati rušenje dimnjaka:

Video: Tomislav Botić

Riječ je o metodi miniranja rotacijom kojom će oba dimnjaka biti srušena istovremeno.

Na taj način najbolje će se kontrolirati urušavanje dimnjaka koji će eksplozijom biti usmjeren tako da padne na sjevernu stranu gdje nema stambenih objekata i mogućnost nekih oštećenja gotovo je nikakva. Kukina naglašava da je opasnost za okolne stanare minimalna iako im se iz opreza savjetuje da izađu iz svojih kuća u vrijeme eksplozije, a prije toga otvore prozore i spuste rolete.

Prema njegovim riječima, svi stambeni objekti u blizini Ciglane su pregledani i snimljeni u slučaju bilo kakvih eventulanih oštećenja.

image
Pripreme za rušenje dva dimnjaka
Ranko Suvar/Cropix
image
Pripreme za rušenje dva dimnjaka
Ranko Suvar/Cropix

Tri sigurnosne zone

Na području Črnomerca za pješake će biti postavljena tri sigurnosna perimetra. Prvi će biti oko samih dimnjaka i bit će veličine jedan i pol metar puta visina dimnjaka. Drugi perimetar će biti ograđeno područje Ciglane, a treći će se protezati od Kustošijanske ulice na zapadu do Bračunove ulice na istoku. Pješacima će biti zabranjen prolaz tim dijelom otprilike 15 minuta prije i 15 minuta nakon eksplozije. U prometu će restrikcije biti mnogo veće.

Promet Ilicom bit će zatvoren barem na dva sata na potezu od Vrapča na zapadu do Selske ceste na istoku te Baruna Filopovića na jugu. Gradski i autobusni promet bit će zaustavljen od 10 do 13 sati. U to vrijeme za promet će biti zatvoren i terminal ZET-a na Črnomercu.

image
Pripreme za rušenje dva dimnjaka
Ranko Suvar/Cropix
image
Pripreme za rušenje dva dimnjaka
Ranko Suvar/Cropix
image
Pripreme za rušenje dva dimnjaka
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2021 19:48