‘SKANDALOZNO RJEŠENJE‘

‘Ovo je dosad neviđena cenzura‘: Pljušte reakcije nakon odluke suda o Buljan Flander, javila se i ministrica

HND i SNH stoga pozivaju sve hrvatske medije, sve novinare i urednike, da se odupru ovakvom obliku pritiska, navodi se u priopćenju
Gordana Buljan Flander
 Željko Puhovski/Cropix

Sudska odluka kojom je donesena privremena mjera zabrane portalu H-Alter i novinarki Jeleni Jindri da objavljuje tekstove o o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece Gordani Buljan Flander, izazvala je lavinu reakcija.

Oglasili su se i Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske.

“‘Rješenjem o osiguranju’ Općinskoga građanskog suda u Zagrebu od 21. rujna 2021., kojim se Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu, nakladniku portala H-alter, izriče privremena mjera zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander, hrvatsko pravosuđe posegnulo je za do sada neviđenom cenzurom ‘unaprijed'”, smatraju Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske.

“Nakon što je H-alter u proteklih nekoliko tjedana objavio seriju tekstova novinarke Jelene Jindre pod naslovom Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?, u kojima problematizira rad Gordane Buljan Flander, odnosno Poliklinike kojoj je na čelu, sudac Andrija Krivak potpisao je skandalozno rješenje kojim se jednom mediju zabranjuje pisati o određenoj osobi.

Sud je pritom dao ocjenu novinarskog istraživanja kolegice Jindre bez saslušanja urednika ili novinarke te predstavnika nakladnika. Umjesto da eventualne dvojbe raspravi u redovnom procesu, sudac je odlučio do daljnjega zabraniti H-alteru da istražuje postupanje jedne javne ustanove i njezine ravnateljice! Takav presedan može biti poguban za slobodu medija u Hrvatskoj.

Nakon što smo godinama svjedoci SLAP-tužbi protiv novinara, ovaj put je i pravosuđe otišlo korak dalje te samo odlučilo ušutkati medij. Pritom treba napomenuti kako su ravnateljica Poliklinike G. Buljan Flander i njezini suradnici, prema svjedočenju kolegica i kolega novinara, više puta do sada propustili ponuđenu im priliku da javnosti predstave svoje viđenje kontroverzne doktrine “otuđenja djeteta” za koju neki stručnjaci iz prakse svjedoče kako se često zlorabi protiv žena žrtava nasilja.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske smatraju kako je ovdje riječ o opasnom pokušaju cenzure i nedopustivom ušutkivanju medija!

HND i SNH stoga pozivaju sve hrvatske medije, sve novinare i urednike, da se odupru ovakvom obliku pritiska te u znak solidarnosti s kolegicom Jindrom i neprofitnim portalom H-alter prenesu istraživački serijal “Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?” i time pokažu da nas se ne može ušutkati, navodi se u priopćenju HND-a i SNH-a.

Zovko: 'Ovo je opasna odluka'

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko komentirao je za N1 televiziju odluku suda da zabrani medijima pisanje o Poliklinici za zaštitu zdravlja djece i mladih i njene ravnateljice Gordane Buljan Flander.

“Ovo je opasna odluka za novinarsko, slobodu medija. Svjedoci smo godinama da se novinare maltretira serijama tužbi, ovaj puta je pravosuđe odlučilo ušutkati medije”, kaže Zovko.

“Pozivamo sve kolege da se solidariziraju s portalom i kolegicom. Smatramo da ne smiju biti sami. SNH će obavijestiti Europsku federaciju novinara i ostale institucije. Ovo je samo još jedan detalj ušutkavanja novinara”, rekao je Zovko i dodao:

“Sudac koji je donio odluku je tek nedavno imenovan na tu dužnost i ovo mu je prva takva odluka, sramotna i skandalozna. Pozivam cijelu javnost da stanu na stranu novinarstva jer ako nema slobode medija društvo će još puno gore izgledati. Ovo je prije svega opasna odluka. Danas, sutra, ako ovo prođe, za tjedan dana neki drugi slučaj, onda može svaki političar zabraniti da se objavljuje bilo koja informacija”, izjavio je.

Obuljen o zabrani pisanja: Ne mogu vjerovati da je zabrana utemeljena na nekom propisu

I ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek komentirala je odluku Općinskog suda u Zagrebu.

“Načelni stav je da mi zaista nije jasno kako je moguće donijeti odluku kojom bi se nekome unaprijed zabranilo da o nečemu piše. Moje je mišljenje da svaki prijepor vezan za tekstove u medijima treba rješavati sukladno Zakonu o medijima. Na ovakav način zaustaviti, ako je točno to što se prenosi, novinara da dalje piše mi je potpuno neshvatljivo i ne mogu vjerovati da je utemeljeno na nekom propisu”, rekla je ministrica, a prenosi N1.

“Ne mogu i ne smijem komentirati konkretan slučaj. Nisam još stigla pročitati tu odluku. Mi smo pokrenuli i radnu skupinu koja se bavi SLAP tužbama. Tu si i suci i novinari i predstavnici nakladnika, mi imamo dobro posložen zakonski okvir. Pokazuju se problemi u interpretaciji i odlukama i vjerujem da ćemo kroz proces rada na smanjivanju tog fenomena, i u suradnji s pravosudnom akademijom, onemogućiti ovakve situacije”, govori ministrica.

Na pitanje što ovo govori o Poliklinici ministrica kaže: “Ne mogu komentirati instrumente koje ljudi koriste kako bi zaštitili sebe ili instituciju koju zastupaju. Na svakom je pojedincu da iskoristi ono što mu pravni sustav omogućuje. Mogu samo reći da mi je neprihvatljivo da netko unaprijed onemogući novinaru da piše.”

“Koliko znam o tome resoru, on je zaista vrlo složen i radi se o vrlo osjetljivim pitanjima. Kolegica Murganić je znala reći da u njenom resoru nema lijepe situacije”, govori na pitanje o sustavu socijalne skrbi i dodaje da se treba “suzdržavati od bilo kakvih vrijednosnih sudova dok oni koji su nadležni sve ne provjere”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 08:38