OGROMAN GUBITAK

Pčelari o posljedicama velikog požara u Turskoj: ‘Tek sad na naplatu dolazi ono neprocjenjivo‘

Požar koji je pogodio tursku pokrajinu Muđlu ugrozio je tad i ljudske živote, a sada se očituju posljedice druge vrste
Fehmi i Mustafa Alti nastavili su obiteljsku tradiciju bavljenja pčelarstvom
 Adem Altan/Afp/Profimedia

Tursku pokrajinu Muđlu na obali Egejskog mora u kolovozu ove godine pogodio je velik požar. Nakon gašenja zbrajala se ekonomska šteta, no tek sad na naplatu dolazi ono neprocjenjivo - manjak pčelinjeg meda od borovine.

Naime, pokrajina Muđla dom je oko tri i pol od osam milijuna pčela u čitavoj Turskoj, a obitavale su upravo u tamošnjim borovim šumama. U požaru ovog ljeta izgubljeno je 35 do četrdeset posto ukupnih stabala, tako da se pčelari bore s velikim gubitkom, a cijena meda od borovine se gotovo udvostručila. Predsjednik pčelarske udruge Muđle Veli Türk tvrdi da će trebati desetljeća da se šuma obnovi i vrati u starom svjetlu. "Zamislite da ovo područje proizvodi pedeset tona meda, takav med neće doći narednih šezdeset godina. Med koji je blagoslivljao naš stol, neće se naći na stolovima naše djece. Ovo je ogroman gubitak", kazao je Türk.

No ovo nije gubitak samo za Tursku, već i ostatak svijeta, s obzirom na to da se upravo u toj zemlji proizvodi 92 posto ukupne količine meda od borovine na svijetu. "Oni koji ga koriste i u njemu uživaju, oni koji ovise o njemu za prerađevine za medicinsku upotrebu, svi će patiti zbog ovoga. Doći ćemo do točke gdje čak niti oni koji će uspjeti odvojiti toliki novac, neće uspjeti doći do proizvoda", kazao je predsjednik poljoprivredne komore Ismail Atici.

Pčelarima će trebati najmanje desetak godina da se vrate na količine meda koje su dosad proizvodili. Jedan od njih, Fehmi Alti nadu vidi u mladom drveću. "U budućnosti, molim se, naše će se pčele hraniti na mlađim stablima, no trebat će barem pet do deset godina da se vratimo na dosadašnje razine proizvodnje. Svi smo morali uzeti dodatne poslove, jer samo tako možemo preživjeti", kazao je pčelar.

Mnogi od njih pčelarstvom se bave cijeli radni vijek, a umjesto u mirovinu, moraju se pobrinuti za opstanak obiteljskog posla. "Moramo proširiti naša polja drveća, to je jedino što možemo. Ne možemo popraviti izgorenu kuću. Možemo li nekoga uskrsnuti iz mrtvih? Ne. Možemo samo zasaditi novu generaciju", kazao je 71-godišnji Mustafa Alti.

On se nada i pomoći. "Bili bismo silno zahvalni vlastima, kad bi nam pomogli sa sadnjom novog drveća", dodao je Alti.

U požarima u Turskoj izgorjelo je oko dvjesto tisuća hektara šume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:41