ZLOUPORABA POLOŽAJA

Petek DORH-u predao kaznenu prijavu protiv odgovornih za izgradnju sljemenske žičare

"Ne prihvaćam da je za sve bio kriv isključivo gradonačelnik Milan Bandić i nitko drugi od njegovih suradnika"

Renato Petek

 Ranko Suvar/Cropix

Gradski zastupnik Renato Petek u srijedu je državnom odvjetništvu predao kaznenu prijavu zbog sumnje u zlouporabu položaja i nezakonita pogodovanja u izgradnji nove sljemenske žičare, vrijedne više od 760 milijuna kuna, koja bi nakon niza odgoda uskoro trebala biti puštena u promet.

U prijavi su navedeni odgovorni zaposlenici Grada Zagreba i drugi koji su bili zaduženi za realizaciju projekta, izjavio je Petek novinarima ispred sjedišta Državnog odvjetništva te dodao da je priložio dokumentaciju na temelju koje sumnja da je došlo do štete po gradski proračun za oko stotinu milijuna kuna.

"Ne prihvaćam da je za sve bio kriv isključivo gradonačelnik Milan Bandić i nitko drugi od njegovih suradnika koji su tada upravljali sa Zagrebom pa tako i ovim projektom", istaknuo je Petek.

Vezano uz žičaru, Petek je ukazao na političku odgovornost premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a, koji su, kaže, u partnerstvu s Bandićem, gradili ovaj projekt.

"Klub HDZ-a u Skupštini je podnosio amandmane kako bi se mogla izgraditi ovakva žičara. Nikada nisu adekvatno reagirali na medijske napise o sumnjama u moguće malverzacije tijekom izgradnje", ustvrdio je Petek poručivši da političku odgovornost moraju prosuditi sami građani.

Poručio je da je predajom kaznene prijave ispunio svoju građansku dužnost, učinio sve kako bi ukazao na moguće nezakonitosti i za njega je priča o financiranju žičare završena.

"Žičara je već izgrađena, nadamo se da će uskoro dobiti sve dozvole i biti puštena u promet", rekao je Petek.

Podsjetio je da je njezin vijek trajanja 40 godina, a prema početnoj dokumentaciji ta će se investicija vratiti tek nakon 36 godina.

"Bez obzira na to, treba pronaći način kako je staviti u funkciju kako bi donosila određene prihode i bila dostupna svim građanima i što se tiče cijene karte", poručio je.

Petek kaže da je bilo i prije kaznenih prijava vezanih uz izgradnju žičare, no sve su bile podnesene protiv pokojnog gradonačelnika Bandića te je njegovom smrću postupak zaustavljen.

Stoga je osjetio potrebu kao građanin da preda dokumentaciju koju smatra problematičnom, a sada je, kaže, na institucijama da utvrde postoji li tu kazneno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 18:41