ludi za mcdonaldsom

Pita od višanja se prodaje za 1200 kuna! Da, u Putinovoj Rusiji od danas je i to moguće

Rusi pokušavaju i nešto zaraditi na trenutnoj situaciji, pa sendviče iz McDonald‘sa preprodaju za vrtoglave iznose

Kolona ispred McDonald'sa u Moskvi

 Youtube

McDonald's u Moskvi sinoć su preplavili kupci koji su očajnički željeli ugrabiti posljednji Big Mac prije nego što taj američki div zatvori svoje restorane diljem Rusije, piše Daily Mail.

Stotine automobila stajale su u dugim kolonama ispred restorana brze hrane, a jedan svjedok je rekao da se red protezao gotovo kilometar.

Gužve su se stvorile nakon što je McDonald's objavio da će zatvoriti svojih 850 restorana u Rusiji jer se zapadne tvrtke nastavljaju povlačiti iz zemlje nakon invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, što je izazvalo globalni bijes.

Kako se uvodi sve više sankcija razornih za rusko gospodarstvo, Rusima je sve teže doći do zapadne robe.

Dok granate i dalje pljušte po ukrajinskim gradovima, iz Moskve stiže video koji prikazuje desetke automobila koji čekaju ispod McDonald'sovog svjetlećeg žutog 'M', što sugerira da narod Rusije nije baš oduševljen brutalnim sankcijama.

Propagandni stroj Kremlja neumorno radi na kontroli protoka informacija o ratu u Ukrajini, uporno ga nazivajući 'posebnom vojnom operacijom' i selektivno puštajući snimke kako bi Kijev prikazao kao agresora.

Međutim, očito nije bilo u stanju zaustaviti širenje glasina o akciji McDonald'sa, s obzirom da su Rusi pohrlili stati u red kako bi dobili posljednju porciju brze hrane prije nego bude prekasno.

Američka tvrtka izravno upravlja većinom svojih lokacija u Rusiji, a otvaranje prvog restorana u Moskvi 1990. godine, i simbolično je označilo kraj Hladnog rata.

Tvrtka je rekla da će nastaviti plaćati svojih 62.000 zaposlenika u Rusiji 'koji su uložili svoje srce i dušu u naš McDonald's brand.'

U otvorenom pismu zaposlenicima, predsjednik i izvršni direktor McDonald'sa Chris Kempckinski rekao je da je zatvaranje tih trgovina 'ispravna stvar'.

'Naše vrijednosti ne dopuštaju nam da zanemarimo bespotrebnu ljudsku patnju koja se događa u Ukrajini', rekao je Kempczinski, dodajući da je nemoguće znati kada će tvrtka ponovno otvoriti svoje restorane u Rusiji.

'Situacija je izuzetno izazovna za globalni brend kao što je naš, i tu je bilo mnogo razmatranja', napisao je Kempczinski u pismu.

McDonald's nije prva tvrtka koju su preplavili ruski kupci nakon što je najavila zatvaranje u toj zemlji.

Prošlog tjedna kupci su preplavili IKEA trgovine u Moskvi i Sankt Peterburgu, kao i u sibirskim poslovnicama u Omsku i Novosibirsku, kako bi na brzinu pokupovali što se još može.

McDonald's surađuje sa stotinama ruskih dobavljača i svakodnevno opslužuje milijune kupaca. McDonald's je također privremeno zatvorio 108 restorana u Ukrajini, no i tamo nastavlja plaćati svojim zaposlenicima.

McDonald's bi zbog zatvaranja mogao pretrpjeti veliki financijski udar. U nedavnoj prijavi regulatoru, tvrtka sa sjedištem u Chicagu izjavila je da njeni restorani u Rusiji i Ukrajini donose devet posto njenog godišnjeg prihoda, ili oko dvije milijarde dolara.

Za razliku od drugih velikih restorana brze hrane u Rusiji koji su dio franšize - uključujući KFC, Pizza Hut, Starbucks i Burger King - McDonald´s posjeduje 84 posto svojih ruskih lokacija.

McDonald's je u utorak rekao da je donirao više od pet milijuna dolara svom fondu za pomoć zaposlenicima i humanitarne akcije.

McDonald'su su se pridružili Starbucks, Coca-Cola, PepsiCo i General Electric najavivši u utorak da će privremeno obustaviti poslovanje u Rusiji.

Inače, mnogi su Rusi odlučili ponešto i zaraditi na trenutnoj situaciji, pa oni koji su imali sreće dokopati se kojeg obroka ili predmeta iz McDonald'sa, pokušavaju iste preprodati po značajno višim cijenama.

Na ruskoj stranici za online prodaju Avito.ru nude se brojni proizvodi iz McDonald'sa poput cheeseburgera, Big Macova, nuggetsa, McMenua ili tek obične ambalaže i to po vrtoglavim cijenama.

'Prodajem ambalažu McDonald'sovog doručka da se prisjetite davnih dana', stoji u oglasu objavljenom prije nekoliko sati, a u kojem se prazna ambalaža nudi za oko 1000 rubalja ili 50 kuna.

image

Prazna ambalaža iz McDonald'sa

Print screen Avito.ru

'Prodajem legendarni paket iz McDonald'sa, zadnja prilika da ga nabavite po povoljnoj cijeni', stoji uz fotografiju hrpe sendviča koji se prodaje po cijeni od 50.000 rubalja ili 2.500 kuna.

image

Sendviči iz McDonald'sa

Print screen Avito.ru

McDonald's štrudla od višanja može se preko oglasnika kupiti za 25.000 rubalja ili 1.250 kuna.

image

Štrudla iz McDonald'sa

Print screen Avito.ru

Pad rejtinga

Govoreći u emisiji Today na BBC Radiju 4, dr. James Rodgers, profesor međunarodnog novinarstva na Sveučilištu u Londonu, rekao je da su razmjeri sankcija zapadnih tvrtki 'možda šokirali rusku elitu': 'Ove tvrtke upravo sada odlučuju. Bit će prilično teško vidjeti kako se te odluke mogu preokrenuti u kratkom roku. Ovo je važan simboličan prikaz kako sada Rusiju vidi vanjski svijet.'

'Razmjeri sankcija možda su šokirali rusku političku elitu i rusko vodstvo, ali Rusija se sprema pokušati preživjeti sama, a dio toga znači da te zapadne tvrtke neće tamo biti zastupljene', kazao je.

Rusija je suočena s najvećom gospodarskom krizom od pada Sovjetskog Saveza 1991. nakon što su nametnute oštre sankcije na gotovo cijeli njezin financijski i korporativni sustav.

9. ožujka ujutro, 1 američki dolar vrijedio je 133 ruske rublje. Prije invazije 24. veljače, vrijednost je bila oko 84 rublje za 1 dolar - što je pokazatelj brzog pada vrijednosti ruske valute.

Vlada je više nego udvostručila svoju kamatnu stopu na 20 posto u pokušaju da spriječi daljnji pad vrijednosti svoje valute.

Vodeća agencija za kreditni rejting upozorila je danas da će Rusija 'uskoro' platiti svoje dugove, budući da sankcije zbog Ukrajine nastavljaju udarati gospodarstvo zemlje.

Upozorenje je u utorak stiglo od Fitch Ratingsa koji je ponovno snizio rejting ruskog državnog duga na razinu 'bezvrijedne vrijednosti' s 'B' na 'C', rekavši da odluka odražava stav da Rusija uskoro više neće moći ispunjavati svoje financijske obveze.

Kao i druge velike rejting agencije, Fitch je već ranije ovog mjeseca snizio rejting Rusije na status 'smeće' - što je kategorija zemalja u velikoj opasnosti da neće moći vratiti svoj dug.

Jučer je objavljeno da u Rusiji raste bijes zbog ekonomske situacije u zemlji jer su frustrirani kupci zatekli neke police prazne.

Kremlj očajnički pokušava suzbiti svako neslaganje s brutalnom invazijom na Ukrajinu, a od početka rata je uhićeno ukupno 13.500 prosvjednika, od kojih 100 samo danas.

Anti-Putinovsko raspoloženje postaje sve izraženije, a potrošačima je rečeno da ograniče broj artikala koje kupuju jer sankcije počinju nagrizati sve više i više.

Neki kažu da će možda morati napustiti zemlju kako bi osigurali bolji život za svoje obitelji, a Rusi se suočavaju s povratkom u teškoće iz 1990-ih nakon pada Sovjetskog Saveza kada su u zemlji redovi za hranu i hiperinflacija bili svakodnevni.

Jedna obavijest kupcima u trgovini Sankt Peterburgu glasi: 'Važno je da ima dovoljno robe za sve. Prisiljeni smo privremeno uvesti ograničenja na robu visoke potražnje. Do deset komada po kupnji.'

Postoje sugestije da s nekim namirnicama racionalizira i sam Vladimir Putin koji očekuje dulje razdoblje bez normalnog priljeva zapadne robe i novca.

Veliki trgovci kao što su Zara, H&M, Ikea i mnogi drugi također su obustavili prodaju u Rusiji, zatvorivši svoja vrata u mnogim trgovačkim centrima u glavnom gradu Moskvi.

Od ponedjeljka se zatvaraju i vodeće svjetske modne kuće kao što su Gucci, Prada, Dior i Fenti.

U međuvremenu Michelle Bachelet, najviša dužnosnica UN-a za ljudska prava, rekla je da se sposobnost kritiziranja javne politike u Rusiji, posebno zbog njezine odluke da napadne Ukrajinu, 'smanjuje' zbog 'protupravnih uhićenja'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:46